Nie mieści się w głowie co Mrozowska dodaje do ogórkowej. Wychodzi zdrowsza i dużo lżejsza
Zupa ogórkowa według przepisu Moniki Mrozowskiej jest pomysłem na szybki, zdrowy i lekki obiad dla całej rodziny. Aktorka nie gotuje zupy na mięsie, a na ziemniakach i ciecierzycy. Gotowe danie zachwyci każdego smakosza.
Monika Mrozowska gotuje zupę ogórkową inaczej niż wszyscy
Tradycyjną zupę ogórkową zwykle gotujemy na mięsie i wywarze warzywnym. Następnie zabielamy śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem. Monika Mrozowska pokazała zupełnie inny sposób na kultową zupę z kiszonych ogórków.
Aktorka nie dodaje do zupy ani mięsa, ani warzyw korzeniowych. Ogórkową gotuje na szalotce, ziemniakach i gotowanej ciecierzycy. Całe danie doprawione kminem rzymskim i sosem sojowym smakuje obłędnie. Jest lekkie, zdrowe i sycące.
Mrozowska do zupy ogórkowej dodaje ogórki przesmażone na niewielkiej ilości masła. To babciny trik na wydobycie najlepszego smaku i aromatu domowych kiszonek. Zupa jest gotowa błyskawicznie. Przepis i zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z profilu monikakingamrozowska na Instagramie.
Przepis na zdrową i lekką zupę ogórkową
Składniki:
- 3 średnie ogórki kiszone
- 3 ziemniaki
- 100 g ciecierzycy z puszki
- szalotka
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka cukru trzcinowego
- sól, pieprz
- 4 liście laurowe
- łyżeczka kminu rzymskiego
- 500 ml wody
Jak ugotować kultową ogórkową z soczewicą?
W garnku z grubym dnem rozgrzej łyżkę masła i oliwę. Następnie dodaj posiekaną szalotkę i smaż przez chwilę. Wyjmij cebulę z garnka i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, ciecierzycę i 4 liście laurowe. Smaż około 3 minuty.
Dodaj kmin rzymski, szczyptę soli, pieprzu i smaż chwilę, a następnie wlej wodę, sos sojowy i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie zetrzyj ogórki na tarce i przesmaż je na łyżce masła z łyżeczką cukru trzcinowego. Gotuj chwilę i dopraw do smaku.
Monika Mrozowska zdradziła również przepis na wyśmienite pierogi oraz danie z kalafiora . Potrawy posmakują każdemu.