Smakosze.pl Porady Nie sznurek, nie piekarnik, grzyby susz tylko tak. Patent zasługuje na medal
Fot. YouTube/Smak fantazji

Nie sznurek, nie piekarnik, grzyby susz tylko tak. Patent zasługuje na medal

15 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

W połowie września rozpoczyna się sezon na grzyby. Dlatego już teraz poznaj zupełnie nowy sposób na suszenie zbiorów, a sznurek okaże się zbędny. Grzyby wysuszone w ten sposób będą doskonałym składnikiem sos, zup i innych dań. O tym, jak suszyć grzyby, dowiesz się z dalszej części tekstu.

Sezon na grzyby rozpoczęty na dobre

Pierwsze grzyby w Polsce pojawiły się już na przełomie maja i czerwca, jednak prawdziwy sezon rozpoczyna się właśnie teraz . W mediach społecznościowych grzybiarze z całego kraju dzielą się zdjęciami zebranych przez siebie okazów. Dlatego na grzybobranie wybierz się i ty.

Zanim udasz się do lasu, musisz dowiedzieć się, jak suszyć grzyby. Istnieje zdecydowanie lepsza metoda niż suszenia na sznurku lub w piekarniku . Czytaj dalej, a poznasz tę skuteczną i szybką metodę suszenia. Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Smak fantazji , który znajdziesz na YouTubie.

grzyby w koszyku.jpg
Fot. Canva/Yotka
Ta ukryta funkcja jest w koszykach Dino, Lidla i Biedronki. Nikt jej nie używa

Suszenie grzybów na sznurku to przeszłość

Najbardziej znaną metodą suszenia grzybów jest ta z wykorzystaniem sznurka. Polega na przepleceniu go przez grzyby i umieszczenie ich nad grzejnikiem lub nad piecem. Co prawda ten sposób jest skuteczny, ale zajmuje dużo czasu, a w dodatku cały dom jest przesiąknięty zapachem grzybów.

Właśnie dlatego warto poznać lepszą metodę, która polega na suszeniu zbiorów w lodówce. Pomysł wydaje się nieco szalony, ale jest naprawdę skuteczny. Pamiętaj, że tą metodą nie wysuszysz grzybów o dużej zawartości wody. Są to na przykład maślaki, czy kurki. Dokładną instrukcję, z której dowiesz się, jak je wysuszyć, poznasz w dalszej części artykułu.

Jak suszyć grzyby?

Suszenie grzybów w lodówce jest bardzo łatwe. Należy rozpocząć od dokładnego oczyszczenia grzybów. Następnie pokrój je na plastry o grubość około pół centymetra. Górną półkę lodówki przykryj papierem do pieczenia.

Rozłóż na nim plasterki grzybów w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą. Gdy w lodówce panuje zbyt duża wilgotność, umieść w niej zakupiony w sklepie pochłaniacz wilgoci. Grzyby pozostaw na kilka dni, a następnie umieść je w szczelnych pojemnikach i przechowuj w suchym i ciemnym miejscu.

Sprawdź także, jakie ukryte funkcje mają koszyki w sklepach oraz zobacz, co dodać do surówki z kapusty .

lo dów ka.jpg
Fot. Canva/Max Vakhtbovycn
Pudełko po lodach to kit. Mam 100 razy lepszy patent na mrożenie koperku
Zetrzyj na tarce, wrzuć do woreczka. Usuniesz mole spożywcze raz na zawsze
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy