Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj odrobinę do surówki z kiszonej kapusty. Tak smacznej nie jadłem nigdy wcześniej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.09.2024 12:03

Dodaj odrobinę do surówki z kiszonej kapusty. Tak smacznej nie jadłem nigdy wcześniej

surówka z kiszonej kapusty
Fot. Shutterstock/Pixel-Shot

Ta surówka jest nie tylko pyszna, lecz także tak zdrowa, że powinni sprzedawać ją w aptekach. Wystarczy połączyć kilka składników, by tak podrasować zwykłą surówkę z kiszonej kapusty, by zmieniła się nie do poznania. I niby mówi się, że dobrego nie trzeba ulepszać, ale posmakujcie tylko tego efektu!

Surówka z kiszonej kapusty

Przejście od lata do jesieni nigdy nas nie rozpieszczało. Wygląda jednak na to, że rok 2024 ma nam do zaoferowania coś szczególnego, a do atrakcji zaliczają się ulewy i spadek temperatury o 15 stopni z dnia na dzień. Takie warunki wymagają natychmiastowego zastrzyku odporności.

Sięgamy więc po surówkę z kiszonej kapusty. Po dodaniu kilku składników otrzymujemy dosłownie panaceum: mnóstwo probiotyków, które poprawiają odporność działając na florę jelitową; działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne kurkumy i pieprzu cayenne, propolis z miodu, że o witaminach nawet nie wspomnimy. Wspomnijmy za to, że ta surówka jest nietypowa w smaku i zwyczajnie pyszna.

kiszona kapusta

Po deszczu warto się wybrać na grzyby. Lada moment w polskich lasach będzie ich zatrzęsienie

Kapusta kiszona z miodem

Tak, w tym przepisie łączymy kapustę kiszoną z miodem. Nie należy bać się słodko-kwaśnych połączeń, mamy ich przecież w bród dookoła. Miód w takiej surówce nie został podgrzany, a zatem nie traci swoich cennych właściwości.

Składniki

  • ½ kg kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżeczki miodu
  • Przyprawy: kurkuma, pieprz cayenne, świeża natka pietruszki
  • 40 ml oliwy z oliwek

Surówka kapuściana

Kapustę siekamy i wrzucamy do miski. Dodajemy marchewkę i jabłko starte na tarce o grubych okach. Cebulę kroimy w cieniutkie pióra.

Do małego słoiczka wlewamy płynny miód i oliwę. W zależności od słodyczy jabłek, można dodać też odrobinę soku z cytryny lub octu winnego. Dodajemy po szczypcie przypraw.

Słoiczek dobrze zamykamy i wstrząsamy, aż składniki się połączą. Wylewamy je do surówki, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Wypróbuj też przepisy na kopytka bez ziemniaków i zapiekaną kapustę.

surówka w słoiku