Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Pudełko po lodach to kit. Mam 100 razy lepszy patent na mrożenie koperku
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 14.09.2024 18:11

Pudełko po lodach to kit. Mam 100 razy lepszy patent na mrożenie koperku

koperek
Fot. Shutterstock/Mykhailo Hrynchuk

Uwielbiamy smak i zapach koperku. Jak zmrozić koperek? Pudełko po lodach to już przeżytek. Teraz sięgnij po ten sprawdzony sposób. Koperek zachowa świeżość na długo. 

Koperek świeży i pachnący

Koperek zawsze dodajemy smaku i aromatu rozmaitym potrawom. Jest doskonały do surówek, sałatek i kanapek. Wzbogaca smak sosów, ziemniaków i kapusty. Nie jest tajemnicą, że koperek najlepiej smakuje latem. Chciałoby się go zatrzymać na dłużej.

Szczególnie, że jedzenie koperku dobrze wpływa na układ trawienny. Warzywa strączkowe w połączeniu z koperkiem nie dają przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zupy z koperkiem od razu smakują lepiej. Nie należy go sobie żałować. Jest smaczny i bardzo zdrowy. 

koperek
 Fot. Canva/GAYAMUNG
Zetrzyj na tarce, wrzuć do woreczka. Usuniesz mole spożywcze raz na zawsze

Jak mrozić koperek?

Niestety koperek jest mało odporny. Jesienią i zimą pozostaje nam korzystanie z suszonego koperku. To nie to samo, co świeża zielenina. Wiele osób mrozi koperek w pudełkach po lodach. Ten sposób jest już przeżytkiem. Naukowcy twierdzą nawet, że jest szkodliwy. Pudełka po lodach nie nadają się do wielokrotnego przechowywania żywności innej niż lody.

Jak mrozić koperek? Należy najpierw go umyć, osuszyć i posiekać. Trzeba przygotować pojemnik na lód. Wkładamy do niego porcje koperku, zalewamy oliwą z pierwszego tłoczenia. Możemy użyć oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Tak przyrządzony koperek wkładamy do zamrażarki. 

Jak użyć koperku mrożonego w oliwie?

Koperek mrożony w oliwie ma kilka zastosowań. Zieleniny możemy użyć jako oliwy smakowej. Warto dodać ją do zup i sosów. Co więcej, warto na takiej oliwie smażyć. Mięsa od razu nabiorą wyjątkowego smaku i aromatu. Tak mrożony koperek można dorzucić do ziemniaków, czy dań z kapustą.

Mrożony koperek z oliwą pasuje też do potraw z grzybów. W podobny sposób jak koperek można mrozić inne zioła. Z oliwą zamrozimy miętę, majeranek, czy lubczyk. W takim wydaniu dodadzą smaku wielu potrawom. Zjemy je z przyjemnością. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić pyszne naleśniki biszkoptowe. Polecaliśmy znakomity sposób na zapiekaną kapustę. 

koperek
Fot. Canva/Dar1930

Źródło: przyslijprzepis.pl