Smakosze.pl Porady Nie tylko do ciasta, wsypuję go też do pralki. Pościel wychodzi śnieżnobiała
Fot. Shutterstock/FotoDuets

Nie tylko do ciasta, wsypuję go też do pralki. Pościel wychodzi śnieżnobiała

4 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy wiesz, jak prać pościel, aby była idealnie czysta? Poznaj zaskakujący sposób, a już nigdy nie będziesz się nad tym zastanawiać. Wystarczy, że ze składnika, który masz w swojej kuchni, przygotujesz domowy proszek do prania. Czytaj dalej, a poznasz wszelkie szczegóły.

Domowy proszek do prania z zaskakującego składnika

Jasna pościel, choć ładnie wygląda, jest trudna do doczyszczenia. Nawet najbardziej zaawansowane środki chemiczne nie poradzą sobie z zabrudzeniami. Okazuje się, że jest jeden sposób, aby tkanina znowu lśniła, jakby była nowa.

Wystarczy przygotować domowy proszek do prania, który poradzi sobie nawet z najtrudniejszymi zabrudzeniami. Wykorzystasz do tego produkt, który normalnie stosuje się do pieczenia ciast . Nie dziw się, bo sposób jest bardzo skuteczny.

brudna posciel.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Użyłam do panierowania zamiast bułki. Smażona ryba smakowała jak marzenie

Domowy proszek do prania z tego składnika

Okazuje się, że do prania pościeli można wykorzystać proszek do pieczenia. Zazwyczaj ten składnik wykorzystuje się do pieczenia ciast, ale dzięki jego właściwościom, może być użyty również do prania. Z nim bez problemu wyczyścisz żółte plamy, które pojawiają się na białej i jasnej pościeli. O tym, jak przygotować z proszku do pieczenia środek czyszczący, dowiesz się z dalszej części artykułu.

Jak prać pościel?

Przed włączeniem pralki należy przygotować z proszku do pieczenia pastę. W misce wymieszaj proszek z odrobiną wody. Pasta powinna być gęsta, ale też wilgotna. Dokładnie wetrzyj ją w plamy, a następnie włóż pościel do bębna pralki.

Dodatkowo proszek do pieczenia z dwóch opakowań wsyp do odpowiedniej komory. Na pralce wybierz program, który pierze w temperaturze 40 stopni. Efekty prania w proszku do pieczenia przejdą najśmielsze oczekiwania. Wypróbuj ten sposób, a będziesz stosować go bardzo często.

proszke do pieczenia.jpg
Fot. Canva/EKramar
Strzelczyk zrobił ciasto jak na pierogi i przygotował nietypowy farsz. Wyszło cudo
Te kotlety robię bez grama mięsa. W sam raz na obiad w piątek
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy