Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Użyłam do panierowania zamiast bułki. Smażona ryba smakowała jak marzenie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 04.10.2024 15:51

Użyłam do panierowania zamiast bułki. Smażona ryba smakowała jak marzenie

ryba
Fot. Shutter/Jan Mach

Ryba na obiad to zawsze dobry pomysł. Jednak ostatnio smażoną rybę zrobiłam inaczej niż zwykle. Panierowana w migdałach zachwyciła domowników. 

Ryba w migdałach poleca się na piątek

Przyrządzasz rybę na obiad? Ja przeważnie smażę ją w piątek. Do tej pory panierowałam ją w bułce tartej. Smażona ryba wychodziła chrupiąca i smaczna. Jednak teraz zamiast bułki tartej używam zupełnie innego składnika. Ryba w migdałach smakuje obłędnie i nie ma sobie równych.

Ma wyjątkowy smak i jest chrupiąca jak nigdy dotąd. Rodzina zajada się taką rybą na obiad. Każdy chwali to danie i prosi o dokładkę. Dlatego polecam przepis na pyszną rybę w migdałach. Jest prosta w przygotowaniu i nie brakuje jej smaku. Poniżej znajdziesz przepis na rybę w tym znakomitym wydaniu. 

ryba
Fot. Canva/margouillatphotos
Te kotlety robię bez grama mięsa. W sam raz na obiad w piątek

Jak zrobić rybę w migdałach?

Składniki:

  • 4 filety rybne z dorsza
  • sok z cytryny
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 200 g płatków migdałowych
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie ryby w migdałach zacznij od umycia ryby i osuszenia jej ręcznikiem papierowym. Filety skrop sokiem z cytryny. Rybę przypraw solą i pieprzem. 

Następnie obtocz w mące i zanurz w rozmąconym jajku. Teraz panieruje w płatkach migdałowych. Dociskaj rybę, by znalazło się na niej jak najwięcej migdałów. Rozgrzej patelnię z olejem. Włóż na nią rybę i smaż ją na rumiany kolor z dwóch stron.

Ryba na obiad pełna smaku

Ryba w migdałach zachwyca smakiem i chrupką skórką. Migdały dodają daniu orzechowego smaku, kruchości i pysznej delikatności. Tak usmażona ryba dosłownie rozpływa się w ustach. Przyrządź ją według tego przepisu, a  szybko zniknie z talerzy. 

Rybę w migdałach możesz podać z pieczywem lub z ziemniakami. Pasuje do niej gotowany brokuł lub surówką z dodatkiem tego warzywa. Przygotuj taki obiad w piątek i zaskocz domowników. Pisaliśmy o tym, jak zbić cholesterol i pozbyć się oponki na brzuchu. Polecaliśmy przepis na jesienny kompot bez cukru, który wzmacnia odporność. 

ryba
Fot. Canva/PJjaruwan

Źródło: przyslijprzepis.pl