Strzelczyk zrobił ciasto jak na pierogi i przygotował nietypowy farsz. Wyszło cudo
Tomasz Strzelczyk gotuje, że palce lizać. Zrobił pierogi, które jada się na Podlasiu. Danie zwane zagubami z wyjątkowym farszem to prawdziwy majstersztyk. Przepis jest wart wypróbowania.
Otwarte pierogi, czyli zaguby z Podlasia
Przepisy Tomasza Strzelczyka cieszą się ogromną popularnością. Internauci i smakosze cenią je sobie i z uwagą śledzą poczynania kucharza w sieci. Tym razem kucharz na swoim kanale, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube pokazał jak robi zaguby. Co to za danie?
Zaguby to rodzaj otwartych pierogów, których można spróbować na Podlasiu. Strzelczyk wypełnił je farszem z ziemniaków i kiszonej kapusty. Wyszło pysznie i swojsko. Dlatego warto wypróbować przepis Tomasza Strzelczyka na zaguby. Możesz obejrzeć go na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Te kotlety robię bez grama mięsa. W sam raz na obiad w piątekJak zrobić zaguby z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 200 g kiszonej kapusty
- 600 g mąki pszennej
- 270 ml wrzącej wody
- 1 łyżka majeranku
- 2 cebule
- 300 g surowego boczku
- sól
- pieprz
Składniki na ciasto:
- 500 g maki pszennej typu 500
- wrzątek
- szczypta soli
- olej
Przygotowanie dania zacznij od wyrobienia ciasta na pierogi. Mąkę, połącz z wrzątkiem, solą i wyrabiaj. Pod koniec wyrabiania wlej olej, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Teraz ciasto przykryj i odstaw. Teraz zajmij się farszem. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Posiekaj kiszoną kapustę, wcześniej ją odciśnij.
Kapustę odłóż do miseczki. Zetrzyj obrane ziemniaki na drobnych oczkach. Wybierz ziemniaki mączyste. Przełóż do nich kiszoną kapustę. Przypraw czarnym pieprzem. Wsyp majeranek, sól i wyrabiaj. Masę przełóż do cebuli na patelnię. Połącz składniki i odparuj masę. Powinna powstać średnio gęsta konsystencja.
Zaguby lepsze od tradycyjnych pierogów
Z boczku zdejmij skórkę i go pokrój. Wrzuć na patelnię i wróć do ciasta, by je rozwałkować. Wyłóż ciepły farsz na ciasto i zostaw krawędź. Ciasto z farszem zwiń w rulon i gotuj go w osolonej wodzie około 40 minut. Następnie danie wyjmij z wody łyżką cedzakową.
Możesz czekać, aż zaguby wystygną, pokroić i podsmażyć. Możesz też pokroić je i podać z podsmażonym boczkiem. Tak właśnie robi Tomasz Strzelczyk. Zaguby kroi w 2-centymetrowe plastry. Danie jest bardzo smaczne, delikatne i pożywne. W sam raz na jesienny obiad. Pisaliśmy o tym, jak zrobić mielone z dwóch rodzajów mięsa. Polecaliśmy przepis na wyborne pączki z dyni.
Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA