Nie uwierzysz, co Makłowicz dodał do pomidorówki. Polacy wybierają inne dodatki
Robert Makłowicz przygotował zupę pomidorową. Nie było by w tym nic niezwykłego, gdyby nie oryginalny dobór dodatków. Kucharz do swojej pomidorówki wrzucił niespotykany w niej zazwyczaj makaron orzo. Przyznac trzeba, że kluski przypominające do złudzenia ryż są bardzo sprytnym posunięciem.
Zupa pomidorowa Roberta Makłowicza zainspirowana jest greckim wariantem potrawy. Na słonecznych wyspach, poza orzo dodaje się do niej między innymi seler naciowy, wino czy cynamon. Tak przyrządzona zupa smakuje zupełnie inaczej, niż jesteśmy przyzwyczajeni. Co ciekawe, można jeść ją zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przepis na zupę pomidorową od Roberta Makłowicza
Składniki:
-
1 puszka pomidorów krojonych
-
2 duże dojrzałe czerwone pomidory
-
1/2 l wody
-
3 ząbki czosnku
-
1 niewielka cebula
-
1 seler naciowy
-
1/2 szklanki oliwy z oliwek
-
1 szklanka czerwonego wina
-
1 płaska łyżka cukru
-
sól i pieprz do smaku
-
1-2 łyżeczki cynamonu
-
3-4 łyżki makaronu typu orzo
Zupa pomidorowa z grecką nutą krok po kroku
Pomidory z puszki przełóż do garnka i dodaj do nich starte na grubych oczkach świeże pomidory . Pulpę zalej 2 szklankami zimnej wody . Całość doprowadź do wrzenia na niewielkiej mocy palnika .
Cebulę usuń z łupiny i natnij na krzyż u podstawy . Selera naciowego oczyść i pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek obierz i zmiażdż płaską częścią noża . Wszystkie warzywa dodaj do garnka z zupą pomidorową .
Do zawartości garnka dolej oliwę z oliwek oraz szklankę wina . Dopraw zupę pomidorową odrobiną cukru i cynamonu . Całość trzymaj na ogniu przez ok. 20 minut do momentu, aż seler naciowy zrobi się miękki .
Po upływie tego czasu usuń z zupy pomidorowej cebulę oraz czosnek . Potrawę dopraw do smaku solą i pieprzem . Na sam koniec wsyp do garnka makaron orzo i gotuj wszystkie składniki jeszcze przez 10 minut . Zupa gotowa jest do podania, kiedy makaron zmięknie . Ciekawym zamiennikiem dla ryżu czy makaronu może być dobrze znany w naszej kuchni produkt . Tomasz Strzelczyk zna na zupę bezbłędny przepis .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Chrupiące, bez odpadającej panierki. Jak usmażyć idealne kotlety schabowe? Mistrz kuchni wyjaśnia
-
Dietetyk wskazał 7 najzdrowszych dań obiadowych. Propozycja nr 2 będzie zaskoczeniem
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: o2