Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pomidorowa z ryżem czy z makaronem? Jest jeszcze jedna opcja. Ogromne zaskoczenie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.11.2022 11:49

Pomidorowa z ryżem czy z makaronem? Jest jeszcze jedna opcja. Ogromne zaskoczenie

Pomidorowa z ryżem czy z makaronem? Jest jeszcze jedna opcja. Takiego dodatku do kultowej zupy nikt się nie spodziewał
canva/arfo

Zapomnij o ryżu i makaronie. Zupa pomidorowa z kaszą gryczaną jest bardziej pożywna i smakuje rewelacyjnie. Domowa pomidorowa gotowana na wywarze z kurczaka i warzyw jest pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny.

Zupę pomidorową zwykle podajemy z makaronem lub ryżem. Niektórzy przygotowują do niej lane kluski z mąki, soli i jajka. Mało kto wie, że zupę możemy podać również z ugotowaną kaszą. Ten niecodzienny dodatek rewelacyjnie podkreśla smak, a całe danie jest bardzo pożywne.

Zupa pomidorowa z kaszą będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy pomidory zblendujemy razem z marchewką. W ten sposób delikatnie zagęścimy wywar, a pomidorówka będzie naprawdę sycąca. Zupę po ugotowaniu zabielamy śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i koncentratem.

Dania z dodatkiem pomidorów warto doprawić również cukrem. Zupa pomidorowa z kaszą gryczaną będzie o wiele delikatniejsza, kiedy dodamy do niej łyżeczkę słodkiej przyprawy. Cukier doskonale neutralizuje cierpkość pomidorów i koncentratu.

Zupa pomidorowa z kaszą gryczaną. Takiej jeszcze nie jadłeś

Składniki na wywar:

  • udko z kurczaka

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • cebula

  • biała część pora

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

Dodatkowo:

  • puszka pomidorów krojonych

  • koncentrat pomidorowy do smaku

  • sól, pieprz

  • łyżeczka cukru

  • natka pietruszki

  • kwaśna śmietana do zabielenia

  • woreczek ugotowanej kaszy gryczanej

Jak ugotować zupę pomidorową z kaszą gryczaną? Zupa jest pożywna i bardzo aromatyczna

Ugotuj wywar: mięso włóż go garnka. Dodaj marchewkę, korzeń pietruszki, por, cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej wodą i gotuj około godziny na małym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie.

Z garnka wyjmij warzywa, marchewkę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do zupy. Dodaj również pomidory z puszki, łyżkę koncentratu, całość oprósz cukrem, solą i pieprzem i gotuj około 15 minut. Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.

Z zupy wyjmij mięso, resztę zblenduj, żeby marchewka i pomidory delikatnie zagęściły danie. Zupę zabiel śmietaną i dopraw do smaku. Na talerze wyłóż ugotowaną kaszę, zalej pomidorową i oprósz posiekaną natką pietruszki, smacznego.

Co można zrobić z resztek po rosole? Strzelczyk zdradził przepis na wyśmienite drugie danie z mięsa, warzyw i ryżu. Jeśli szukasz pomysłu na szybki i pożywny obiad- tu poznasz przepis na papryki faszerowane suszonymi pomidorami i kaszą.

Kasza gryczana
canva/gitusik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: