Nie uwierzysz, co Strzelczyk dodaje do gofrów. Kontrowersyjny dodatek sprawdza się idealnie
Wytrawne gofry według przepisu Tomasza Strzelczyka zachwycają smakiem i niecodziennymi dodatkami. Strzelczyk robi gofry z dodatkiem parówek, czerwonej papryki i aromatycznego sera cheddar. Gofry są idealne na drugie śniadanie i podwieczorek.
Na kanale Tomasz Strzelczyk ODASZFARTUCHA na YouTube możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule. Znany kucharz podzielił się niedawno kolejną recepturą na gofry z parówkami i papryką, są dziecinnie proste w przygotowaniu, tanie i pyszne.
Tomasz Strzelczyk lubi łamać tradycyjne przepisy kulinarne i zaskakiwać dodawanymi przez siebie składnikami. Wytrawne gofry jego autorstwa smakują rewelacyjnie. Strzelczyk przygotowuje ciasto drożdżowe, ale z drożdży instant, nie musimy więc czekać na wyrośnięcie zaczynu. Ciasto na gofry z parówkami zrobimy błyskawicznie.
Do gofrów Strzelczyk dodaje pokrojone w drobną kostkę parówki, paprykę czerwoną, szczypiorek i ser cheddar. Ser jest dość intensywny w smaku, jednak rewelacyjnie łączy wszystkie składniki, a upieczone z nim gofry są miękkie i bardzo aromatyczne. Do gofrów wybierajmy parówki wieprzowe lub drobiowe o wysokiej zawartości mięsa.
Wytrawne gofry z parówkami, są lepsze od kanapek na drugie śniadanie
Składniki:
-
200 g mąki pszennej
-
50 g mąki ziemniaczanej
-
1 g drożdży instant
-
250 ml mleka
-
4 jajka
-
15 g roztopionego masła
-
mała papryka czerwona lub pół większej
-
2 parówki
-
sól, pieprz do smaku
-
garść startego sera cheddar
-
szczypiorek
Jak zrobić gofry według przepisu Tomasza Strzelczyka?
Do miski wrzuć mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną. Do mleka wsyp drożdże i dokładnie wymieszaj, następnie dodaj roztopione masło. Całość wlej do mąki, dodaj jajka, sól, pieprz. Ciasto mieszaj na wysokich obrotach miksera do połączenia się składników, odstaw.
Przygotuj warzywa: paprykę pokrój w drobną kostkę, posiekaj szczypiorek. Pokrój również parówki, zetrzyj na tarce ser. Wszystkie przygotowane składniki przełóż do miski z ciastem i wymieszaj łyżką.
Ciasto przekładaj na rozgrzaną gofrownicę, piecz około 6- 7 minut do uzyskania rumianego koloru. Przygotuj również chrupiące gofry z serem na śniadanie. Jeśli masz ochotę na słodką wersję popularnego przysmaku- tu poznasz przepis na słodkie gofry z cukrem waniliowym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Siostra Aniela pokazała krok po kroku, jak robi knedle ze śliwkami. Nie ma lepszego przepisu
-
Ketchupowo-musztardowe kotlety schabowe z piekarnika. Zdrowsze i soczyste
-
Babcia Wiesia zawsze dodaje do rosołu 1 składnik. Różnicę widać od razu
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODASZFARTUCHA na YouTube