Smakosze.pl Przepisy Nie uwierzysz, co Strzelczyk dodaje do gofrów. Kontrowersyjny dodatek sprawdza się idealnie
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODASZFARTUCHA na YouTube

Nie uwierzysz, co Strzelczyk dodaje do gofrów. Kontrowersyjny dodatek sprawdza się idealnie

5 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Wytrawne gofry według przepisu Tomasza Strzelczyka zachwycają smakiem i niecodziennymi dodatkami. Strzelczyk robi gofry z dodatkiem parówek, czerwonej papryki i aromatycznego sera cheddar. Gofry są idealne na drugie śniadanie i podwieczorek.

Na kanale Tomasz Strzelczyk ODASZFARTUCHA na YouTube możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji. To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule. Znany kucharz podzielił się niedawno kolejną recepturą na gofry z parówkami i papryką, są dziecinnie proste w przygotowaniu, tanie i pyszne.

Tomasz Strzelczyk lubi łamać tradycyjne przepisy kulinarne i zaskakiwać dodawanymi przez siebie składnikami. Wytrawne gofry jego autorstwa smakują rewelacyjnie. Strzelczyk przygotowuje ciasto drożdżowe, ale z drożdży instant, nie musimy więc czekać na wyrośnięcie zaczynu. Ciasto na gofry z parówkami zrobimy błyskawicznie.

Do gofrów Strzelczyk dodaje pokrojone w drobną kostkę parówki, paprykę czerwoną, szczypiorek i ser cheddar. Ser jest dość intensywny w smaku, jednak rewelacyjnie łączy wszystkie składniki, a upieczone z nim gofry są miękkie i bardzo aromatyczne. Do gofrów wybierajmy parówki wieprzowe lub drobiowe o wysokiej zawartości mięsa.

Wytrawne gofry z parówkami, są lepsze od kanapek na drugie śniadanie

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • 1 g drożdży instant

  • 250 ml mleka

  • 4 jajka

  • 15 g roztopionego masła

  • mała papryka czerwona lub pół większej

  • 2 parówki

  • sól, pieprz do smaku

  • garść startego sera cheddar

  • szczypiorek

Jak zrobić gofry według przepisu Tomasza Strzelczyka?

Do miski wrzuć mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną. Do mleka wsyp drożdże i dokładnie wymieszaj, następnie dodaj roztopione masło. Całość wlej do mąki, dodaj jajka, sól, pieprz. Ciasto mieszaj na wysokich obrotach miksera do połączenia się składników, odstaw.

Przygotuj warzywa: paprykę pokrój w drobną kostkę, posiekaj szczypiorek. Pokrój również parówki, zetrzyj na tarce ser. Wszystkie przygotowane składniki przełóż do miski z ciastem i wymieszaj łyżką.

Ciasto przekładaj na rozgrzaną gofrownicę, piecz około 6- 7 minut do uzyskania rumianego koloru. Przygotuj również chrupiące gofry z serem na śniadanie. Jeśli masz ochotę na słodką wersję popularnego przysmaku- tu poznasz przepis na słodkie gofry z cukrem waniliowym.

Gofry
screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODASZFARTUCHA na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODASZFARTUCHA na YouTube

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy