Nie uwierzysz, ile kosztuje obiad u noblistki. Ceny w restauracji Tokarczuk powalają
Olga Tokarczuk otworzyła restaurację. Lokal polskiej noblistki mieści się we Wrocławiu. Czy u tak znamienitej właścicielki da się zjeść w rozsądnych pieniądzach? Okazuje się, że posiłki oferowane są w całkiem przystępnych cenach.
Tokarczuk to kolejna osobistość z własną restauracją
Otwieranie restauracji przez aktorów i sportowców to obecnie żadna nowość. Teraz do grona zarządzających własną gastronomią dołączyła pisarka Olga Tokarczuk. Jej lokal znajduje się we Wrocławiu w siedzibie fundacji noblistki przy ul. Krzyckiej 29.
Od pewnego czasu pisarka prowadzi kawiarnię w Nowej Rudej. Restauracja nie jest więc jej pierwszym zetknięciem z gastronomią. Co przygotowała Tokarczuk dla swoich gości i jakich cen możemy się u niej spodziewać? Poniżej prezentujemy garść informacji.
Jaka filozofia przyświeca w restauracji Tokarczuk?
Lokal należący do Tokarczuk nosi nazwę „Restauracja FTT" . Pod tym skrótem kryje się Fundacja Food Think Tank, która od lat działa we Wrocławiu. Współprowadzący lokal Tomasz Hartman przyznaje w rozmowie z portalem fakt.pl, że jako fundacja od zawsze działali na pograniczu gastronomii i kultury, a p. Tokarczuk właśnie ich pomysł na profil tego miejsca wybrała . Poza Hartmanem u sterów kuchni stoi Michał Czekajło, którego możecie pamiętać z programu TopChef .
Restauracja specjalizuje się w potrawach na bazie warzyw oraz owoców . Stąd też sami siebie określają jako „ kuchnię sadu i ogrodu ". Bazują na wysokobiałkowych produktach roślinnych, jednak nie chcą być utożsamiani z restauracją wegetariańską i wegańską . W ich progach każdy gość może znaleźć coś dla siebie .
Czy Tokarczuk jest dobrą szefową, jeśli chodzi o restaurację ? Hartman twierdzi, że pisarka dała im absolutną swobodę. Nie wtrąca się w gotowanie i w pełni akceptuje koncepcję kucharzy na prowadzenie całości . Zerknijmy zatem, czego możemy spodziewać się na talerzach .
Jak prezentuje się menu w restauracji Tokarczuk?
Karta w restauracji Tokarczuk nie jest przesadnie długa . Cały jadłospis mieści na na stronie formatu A4. Znajdziemy w nim śniadania, desery, dania główne, przystawki, zupy oraz sałatki . Co ciekawe możemy w cenie 6 złotych także zamówić świeżo pieczony chleb i zabrać go do domu .
Ceny u Tokarczuk przyjemnie zaskakują . Żadna z pozycji nie przekracza 40 złotych . Za śniadanie zapłacimy średnio 30 złotych, za porcję zupy zaś niespełna 20 złotych. Przy obecnej inflacji to miła niespodzianka .
Co konkretnie zjemy w lokalu Tokarczuk ? Śniadaniowe szparagi na grzance z jajkiem i serem to koszt 32 złotych . Nieco tańszy jest tost z rabarbarem lub pożywny zestaw warzyw. Za każdą z tych pozycji policzą nam po 28 złotych .
Tokarczuk oferuje dwie zupy- z białych szparagów oraz szczawiową . Pojedyncza porcja to w obu przypadkach 18 złotych . Z przystawek mamy wybór między pieczonym serem, grillowaną cukinią, roślinnym cheeseburgerem i panierowanym boczniakiem . Ich ceny wahają się pomiędzy 28 a 32 złote .
Jakie dania główne przewidziano w restauracji ? Kluseczki ziemniaczane z ziemniakami i twarogiem kosztować nas będą 36 złotych . Za makaron ze szparagami, wegańskie klopsiki lub kalafiora panierowanego ujrzymy rachunek 38 złotych za każdą potrawę . Najdrożej wychodzi grzybowy ramen- ten wyceniono na 39 złotych .
Sałatka z jarmużu to koszt 32 złotych . Taniej wychodzi ta z pieczonych pomidorów lub ogórków gruntowych- odpowiednio 28 oraz 26 złotych . Wizytę osłodzą zaś pampuchy z rabarbarem, karmelowa gruszka z puddingiem lub klasyczna szarlotka z lodami. Desery kosztują od 20 do 24 złotych .
Jak można się domyśleć restauracja Tokarczuk bazuje na produktach sezonowych . Menu zapewne zmieniać się będzie w zależności od dostępności składników . Mamy jednak nadzieję, że polityka cenowa pozostanie stała . A Wy której pozycji z menu restauracji spróbowalibyście najchętniej ? Czy syn Magdy Gessler przesadza z cenami ? Wizyta w niektórych lokalach może puścić nas z torbami .
Źródło: fakt, Facebook Restauracja FTT