Smakosze.pl Produkty Nie żyje 48-letni mężczyzna, pomylił składniki w sosie
Wikipedia / St. Arnualer Wiesen / CC0 1.0

Nie żyje 48-letni mężczyzna, pomylił składniki w sosie

6 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sos czosnkowy najczęściej opiera się na majonezie lub jogurcie - jego ostry, charakterystyczny smak zwiększa zalety innych produktów, takich jak kiełbasy, warzywa, frytki czy chociażby kanapki. Jeśli decydujesz się samodzielnie zbierać dzikie rośliny do jedzenia, bądź ostrożny.

48-letni mieszkaniec niemieckiego miasta Freising, mieszczącego się około 33 kilometry od Monachium, postanowił pod koniec zeszłego miesiąca zrobić sos czosnkowy. Jego głównym składnikiem miał być czosnek niedźwiedzi, lecz Niemiec popełnił tragiczny w skutkach błąd.

Sos czosnkowy doprawiony został silną trucizną

Czosnek niedźwiedzi jest popularną rośliną jadalną, która ma podobny smak do zwykłego czosnku - z tą różnicą, że dodaje się do potraw jej liście. Bardzo podobny wygląd do czosnku niedźwiedziego mają również liście zimowitu jesiennego, który jest jednak silnie trujący.

Mężczyzna pomylił oba gatunki roślin i do sosu dodał zimowit. Z relacji miejscowej policji wynika, że zjadł on jedynie 3 łyżki sosu i jak sam zauważył, był on dziwnie gorzki. Szybko wystąpiły u niego problemy ze zdrowiem, więc zgłosił się do szpitala. Lekarze nie byli w stanie go uratować.

Zimowit jesienny, a czosnek niedźwiedzi

Poniżej na zdjęciu możecie zobaczyć, jak bardzo podobne są ich liście. Po lewej widnieje czosnek niedźwiedzi, a po prawej znajdują się liście zimowitu jesiennego. W tej roślinie zawarta jest substancja o nazwie kolchicyna, która ma bardzo silne działanie toksyczne.

Na zdjęciu po lewej widać czosnek niedźwiedzi, z kolei po prawej zamieszczone są liście zimowitu jesiennego. Źródło: canva.com/makasanaphoto; commons.wikimedia.org/Dr. Nachtigaller, CC0

Po około 4-6 godzinach od jego spożycia pojawiają się mdłości, wymioty czy paraliż. Co ciekawe, kolchicynę wykorzystuje się również jako lekarstwo w leczeniu dny moczanowej, lecz jej terapeutyczne dawki są znacznie mniejsze od tego, co zjadł 48-latek.

Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjaśniamy jak wyhodować drzewko laurowe w domu. W tym tekście pokazujemy jedzenie przyszłości według Unii Europejskiej.

To nie jedyne zatrucie zimowitem

Niemiecki serwis RTL wskazał, że bardzo podobna sprawa miała miejsce w Koblencji, mieszczącej się na północny-zachód od Frankfurtu. Tam zatruły się kolchicyną dwie osoby. Małżeństwo również pomyliło zimowit z czosnkiem i postanowili go zjeść. Mąż nie przeżył i lekarze dali radę uratować jedynie jego żonę.

Zanim sięgniemy po jakieś zioła rosnącą w ogrodzie czy lesie, należy dokładnie je obejrzeć i rozpoznać. Spożywanie produktów, o których nic nie wiemy, może skończyć się ogromną tragedią. Dlatego warto poradzić się specjalisty, który zapewni nam większe bezpieczeństwo.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: polsatnews.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy