Krupnik jaglany, zupa pełna zdrowia
Skąd pochodzi i czym jest krupnik?
Krupnik to rodzaj zupy przygotowywanej z kaszy i warzyw znany w kuchni już wiele lat temu, można uznać go za jedną z najstarszych polskich zup, składniki wchodzące w jego skład, były kiedyś łatwo dostępne i nie odstręczały wysoką ceną, dlatego jadano go często.
Równie dawno spróbowano też krupniku z dodatkiem kaszy jaglanej, podobno lubił go sam Jagiełło. Nazwa krupnik pochodzi od słowa krupa, które oznacza kaszę poddaną procesowi obtłuszczania. Tradycyjnie krupnik przyrządzany był na bulionie z samych warzyw, natomiast obecnie przygotowuje się go także na wywarze mięsnym. Należy pamiętać również, że krupnik, ze względu na obecność kaszy i warzyw, to bardzo zdrowa zupa.
Jak przygotować krupnik jaglany?
Wciąż krupnik uznawany jest za tanią do przygotowania zupę, składniki są bardzo łatwo dostępne, a samo przyrządzanie krupniku nie wymaga wiele pracy.
składniki:
3 litry wody
2 udka z kurczaka
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
liść laurowy i ziele angielskie
2 łyżki masła
4 łyżki kaszy jaglanej
3 ziemniaki
natka pietruszki
koperek
przygotowanie:
Do dużego garnka wlać wodę, a następnie dodać umyte udka kurczaka i zagotować. Następnie dodać 1 łyżeczkę soli, zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem przez około godzinę.
Jedną marchew, i jedną pietruszkę umyć i obrać i wrzucić do garnka. Następnie wrzucić też jedną nieobraną cebulę. Gotować pod przykryciem 1 godzinę. W tym czasie dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
Drugą cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Umyć i obrać ziemniaki i pokroić w kostkę.
Przygotować drugi garnek, włożyć do niego masło i cebulę pokrojoną w kostkę.
Zeszklić ją, cały czas mieszając. Do garnka wsypać suchą kaszę jaglaną oraz marchew startą na tarce. Smażyć przez około 2 minuty.
Do garnka dodać ziemniaki i dalej podsmażać przez około 3 minuty.
Do garnka z warzywami wlać przecedzony bulion i zagotować. Następnie przykryć i gotować przez około 20 minut, aż składniki będą miękkie.
Natkę umyć i posiekać drobno, mięso z bulionu pozbawić skórki i pokroić. Dodać do zupy.
Do krupniku można dodać też kilka grzybów lub pieczarek, które podkreślą jego smak. Krupnik z dodatkiem kaszy jaglanej jest bardziej delikatny w smaku, dlatego dołożenie do niego grzybów jest strzałem w dziesiątkę, dzięki temu krupnik staje się bardziej wyrazisty.
Krupnik wegański z kaszą jaglaną
Jeśli starasz się ograniczyć spożywanie mięsa lub jesteś weganem/weganką, możesz spróbować przepisu na wegański krupnik z kaszą jaglaną. Należy wspomnieć, że w tym przypadku krupnik jest nie tylko wegański ale i bezglutenowy i działa świetnie na wzmocnienie odporności.
składniki
½ szklanki kaszy jaglanej
2 marchewki
300 g ziemniaków
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
mały kawałek świeżego imbiru
2 łyżki oleju rzepakowego
1,5 litra wody
2 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
natka pietruszki
lubczyk suszony
sól, pieprz
przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w piórka, marchew i ziemniaki umyć, obrać. Marchew pokroić w dość drobną kostkę bądź zetrzeć na dużych oczkach tarki, ziemniaki pokroić w kostkę.
Do garnka wlać olej i poczekać aż się podgrzeje, dodać cebulę i chwile ją podsmażyć, następnie dodać pokrojony drobno czosnek i pokrojony imbir. Wszystko podsmażać chwilę do zarumienienia.
Do garnka dodać ziemniaki oraz marchew. Wymieszać dokładnie, aż wszystkie warzywa pokryte zostaną olejem.
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, a następnie przepłukać. Potem wsypać ją do garnka i wymieszać z innymi składnikami.
Całość zalać wodą, dodać sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, suszony lubczyk. Gotować przez około 15 minut, do czasu aż warzywa w zupie staną się miękkie.
Natkę pietruszki umyć i poszatkować drobno i dosypać do zupy. Całość wymieszać.
Apetyczne zdjęcie z artykułu pochodzi z kanału Smakowite dania, który znajdziecie na platformie YouTube