Smakosze.pl
Krupnik z kaszą jaglaną

youtube / kanał: Smakowite dania / kadr z filmu / zdjęcie poglądowe

Krupnik jaglany, zupa pełna zdrowia

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Jedną z najbardziej tradycyjnych zup przygotowywanych w polskich domach jest krupnik. Ta niezwykle sycąca i zdrowa zupa jest lubiana szczególnie przez dzieci, głównie za sprawą dość delikatnego smaku. Krupnik jaglany świetnie zastąpi tradycyjny krupnik z kaszą jęczmienną.

Skąd pochodzi i czym jest krupnik?

Krupnik to rodzaj zupy przygotowywanej z kaszy i warzyw znany w kuchni już wiele lat temu, można uznać go za jedną z najstarszych polskich zup, składniki wchodzące w jego skład, były kiedyś łatwo dostępne i nie odstręczały wysoką ceną, dlatego jadano go często.

Równie dawno spróbowano też krupniku z dodatkiem kaszy jaglanej, podobno lubił go sam Jagiełło. Nazwa krupnik pochodzi od słowa krupa, które oznacza kaszę poddaną procesowi obtłuszczania. Tradycyjnie krupnik przyrządzany był na bulionie z samych warzyw, natomiast obecnie przygotowuje się go także na wywarze mięsnym. Należy pamiętać również, że krupnik, ze względu na obecność kaszy i warzyw, to bardzo zdrowa zupa.

Jak przygotować krupnik jaglany?

Wciąż krupnik uznawany jest za tanią do przygotowania zupę, składniki są bardzo łatwo dostępne, a samo przyrządzanie krupniku nie wymaga wiele pracy.

składniki:

  • 3 litry wody

  • 2 udka z kurczaka

  • 2 cebule

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • liść laurowy i ziele angielskie

  • 2 łyżki masła

  • 4 łyżki kaszy jaglanej

  • 3 ziemniaki

  • natka pietruszki

  • koperek

przygotowanie:

  • Do dużego garnka wlać wodę, a następnie dodać umyte udka kurczaka i zagotować. Następnie dodać 1 łyżeczkę soli, zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem przez około godzinę.

  • Jedną marchew,  i jedną pietruszkę umyć i obrać i wrzucić do garnka. Następnie wrzucić też jedną nieobraną cebulę. Gotować pod przykryciem 1 godzinę. W tym czasie dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.

  • Drugą cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Umyć i obrać ziemniaki i pokroić w kostkę.

  • Przygotować drugi garnek, włożyć do niego masło i cebulę pokrojoną w kostkę.

  • Zeszklić ją, cały czas mieszając. Do garnka wsypać suchą kaszę jaglaną oraz marchew startą na tarce. Smażyć przez około 2 minuty.

  • Do garnka dodać ziemniaki i dalej podsmażać przez około 3 minuty.

  • Do garnka z warzywami wlać przecedzony bulion i zagotować. Następnie przykryć i gotować przez około 20 minut, aż składniki będą miękkie.

  • Natkę umyć i posiekać drobno, mięso z bulionu pozbawić skórki i pokroić. Dodać do zupy.

  • Do krupniku można dodać też kilka grzybów lub pieczarek, które podkreślą jego smak. Krupnik z dodatkiem kaszy jaglanej jest bardziej delikatny w smaku, dlatego dołożenie do niego grzybów jest strzałem w dziesiątkę, dzięki temu krupnik staje się bardziej wyrazisty.

Krupnik wegański z kaszą jaglaną

Jeśli starasz się ograniczyć spożywanie mięsa lub jesteś weganem/weganką, możesz spróbować przepisu na wegański krupnik z kaszą jaglaną. Należy wspomnieć, że w tym przypadku krupnik jest nie tylko wegański ale i bezglutenowy i działa świetnie na wzmocnienie odporności.

składniki

  • ½ szklanki kaszy jaglanej

  • 2 marchewki

  • 300 g ziemniaków

  • 1 mała cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • mały kawałek świeżego imbiru

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 1,5 litra wody

  • 2 ziarenka ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • natka pietruszki

  • lubczyk suszony

  • sól, pieprz

przygotowanie:

  • Cebulę obrać i pokroić w piórka, marchew i ziemniaki umyć, obrać. Marchew pokroić w dość drobną kostkę bądź zetrzeć na dużych oczkach tarki, ziemniaki pokroić w kostkę.

  • Do garnka wlać olej i poczekać aż się podgrzeje, dodać cebulę i chwile ją podsmażyć, następnie dodać pokrojony drobno czosnek i  pokrojony imbir. Wszystko podsmażać chwilę do zarumienienia.

  • Do garnka dodać ziemniaki oraz marchew. Wymieszać dokładnie, aż wszystkie warzywa pokryte zostaną olejem.

  • Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, a następnie przepłukać. Potem wsypać ją do garnka i wymieszać z innymi składnikami.

  • Całość zalać wodą, dodać sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, suszony lubczyk. Gotować przez około 15 minut, do czasu aż warzywa w zupie staną się miękkie.

  • Natkę pietruszki umyć i poszatkować drobno i dosypać do zupy. Całość wymieszać.

Apetyczne zdjęcie z artykułu pochodzi z kanału Smakowite dania, który znajdziecie na platformie YouTube

Marciszyn Iga

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bezmięsna, niezawodna receptura na gołąbki według Magdy Gessler

Czytaj więcej >
rogaliki maślane

Przepisy

Prosty przepis na rogaliki maślane lepsze niż u babci

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka i niskokaloryczna surówka z kiszonej kapusty

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka

Czytaj więcej >
placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >