Niebanalny sposób na soczyste kotlety mielone
Kotlety mielone są w klasycznej wersji mocno kalorycznym daniem, jednak można je trochę odchudzić. Dodaj do masy mięsnej pełnoziarnistą bułkę tartą oraz pestki dyni, a kotlety będą znacznie lżejsze. Jako podstawę warto z kolei użyć chudej szynki wieprzowej.
Kotlety mielone nie sprzyjają chudnięciu, w końcu przygotowuje się je z tłustego mięsa, białej pszennej bułki, a także smaży się je na dużej ilości oleju. Jeśli dbasz o linie, mamy świetne rozwiązanie.
Mielona chuda szynka wraz z pestkami dyni oraz pełnoziarnistą bułką tartą sprawią, że usuniętych zostaje sporo kalorii, przy zachowaniu takiej samej objętości, a także smaku - dodatkowo soczystość jest dzięki nim jeszcze większa.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kotlety mielone inaczej
Składniki:
-
0,5 kg mielonej szynki wieprzowej
-
4 łyżki pestek dyni
-
1 jajko
-
pełnoziarnista bułka tarta
-
2 łyżki musztardy Dijon
-
olej do smażenia
-
kilka łyżek mleka
Zacznij od włożenia mięsa do miski, wbicia do niej jajka oraz wsypania pestek dyni. Wymieszaj całość ręką, aż masa połączy się. Następnie wlej do niej mleko, wsyp 3 łyżki bułki tartej oraz dodaj musztardę.
Ponownie wymieszaj mięso i uformuj z niego pojedyncze kotlety mielone. Na talerzu rozsyp więcej bułki tartej i obtaczaj w niej każdego kotleta.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Wykładaj je na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i mizerią. Smacznego.
Źródło: canva/elenahramovaphotos
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis.pl