Smakosze.pl Przepisy Niebiańsko puszyste ciasto z rabarbarem. Największy wiosenny przysmak
canva/Natalikaevsti

Niebiańsko puszyste ciasto z rabarbarem. Największy wiosenny przysmak

23 kwietnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasto z rabarbarem to pomysł na wyśmienity i lekki placek, w sam raz do kawy. Niebiańsko puszyste ciasto wprost rozpływa się w ustach, cała rodzina będzie zachwycona. Poznaj przepis na największy wiosenny przysmak, czyli ciasto z rabarbarem.

Sezon na rabarbar rozpoczyna się w kwietniu i trwa do końca czerwca. Pyszne łodygi możemy wykorzystać między innymi do ugotowania wyśmienitego kompotu, a także do ciast biszkoptowych i z kruszonką. Ciasta za każdym razem znikają błyskawicznie.

Rabarbar to przede wszystkim źródło witaminy C, która wzmacnia odporność, uszczelnia żyły, a także spowalnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Rabarbat jest bogaty również w magnez, potas, żelazo.

Mimo, iż roślina wykazuje wiele zdrowotnych właściwości, rabarbar zawiera również szczawiany, które są szkodliwe dla naszego organizmu, ponieważ osadzają się w nerkach. Z tego też względu nie powinniśmy przesadzać z ilością spożywanego rabarbaru, ale ciasto lub kompot w rozsądnych ilościach na pewno nam nie zaszkodzą.

Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne ciasto- tu poznasz przepis na placek drożdżowy z rabarbarem, truskawkami i kruszonką , palce lizać.

Puszyste ciasto z rabarbarem

Składniki na blachę o wymiarach 24 x 37 cm:

  • 5 łodyg rabarbaru

  • 300 g mąki pszennej

  • pół szklanki oleu roślinnego

  • 5 dużych jajek

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 3/4 szklanki cukru

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • cuier puder do dekoracji

Jak zrobić puszyste ciasto z rabarbarem?

Nastaw piekarnik na 170 stopni C z opcją grzania góra- dół. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, białka oddziel od żółtek.

Z białek ubij sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy. Do masy dodaj żółtka, przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników, następnie dodaj rabarbar i ponownie wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto, następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45- 50 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem, smacznego.

Łodygi rabarbaru

Źródło zdjęcia: canva/ kabVisio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wszystkiegoslodkiego.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy