Pyszny chleb z kaszy gryczanej od Anny Lewandowskiej. Takiego nie kupisz w żadnym sklepie
Smaczny chleb jest podstawą dobrych kanapek. Bezglutenowy wypiek proponowany przez Annę Lewandowską jest nie tylko smaczny, ale też niezwykle prosty w przygotowaniu. Wystarczy namoczyć kaszę, zblendować ja z pozostałymi składnikami i upiec. Tak wyrazistego chleba jeszcze nie jedliście. Sprawdźcie koniecznie.
Chleb z kaszy gryczanej to kolejna smaczna propozycja na śniadanie od kulinarnej celebrytki. Po wyśmienitych, słodkich naleśnikach z mąki kasztanowej czas na wytrawny, choć wzbogacony o lekko słodkie dodatki wypiek. Gryczany specjał spodoba się nie tylko osobom na diecie bezglutenowej.
Chleb z kaszy gryczanej pasuje zarówno do wytrawnych past warzywnych takich jak ten smalec z fasoli, jak i do słodkich konfitur i musów owocowo-warzywnych. Nawet z masłem będzie obłędny. Rodzina z pewnością zje ze smakiem
Przepis na chleb z kaszy gryczanej według Anny Lewandowskiej
Składniki:
5 szklanek ciepłej wody
500 g kaszy gryczanej niepalonej
100 g pestek słonecznika
pół szklanki rodzynek
pół szklanki płatków owsianych górskich bez glutenu
3/4 szklanki siemienia lnianego
3 łyżki oleju kokosowego
szczypta sody oczyszczonej
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną płuczemy na sicie i przenosimy ją do wysokiego pojemnika. Zalewamy wodą i odstawiamy ją na 3 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Do namoczonej kaszy dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na możliwie gładką masę. Całość przenosimy do lekko natłuszczonej keksówki. Pieczemy około godziny.
Studzimy — początkowo w piekarniku, stopniowo uchylając drzwiczki. Przechowujemy w naczyniu przykrytym ściereczką.
Źródło zdjęcia; canva/Akalashnikov00
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić domowy miód z mniszka lekarskiego? Przepis krok po kroku
Kruche i słodziutkie rogaliki siostry Anastazji. Sekretem jest nadzienie
Przepis na pełne smaku grillowane skrzydełka. Goście będą zachwyceni
Źródło: hpba