Placek drożdżowy z truskawkami, rabarbarem i kruszonką
pixabay.com

Placek drożdżowy z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Placek drożdżowy z truskawkami, rabarbarem i kruszonką to smak dzieciństwa. To ciasto idealnie nada się na piknik czy podwieczorek przy zachodzącym słońcu. Jest lekkie, ponieważ nie zawiera masy, a w zamian za to nasycone jest smakiem truskawek i rabarbaru. Ciasto jest miękkie i puszyste, a słodka kruszonka gwarantuje maślane, chrupiące wykończenie.

Sezon na rabarbar rozpocznie się już niedługo. Jak wykorzystać to warzywo? Dobrym pomysłem jest wykonanie sezonowego ciasta drożdżowego z truskawkami, rabarbarem i kruszonką. Ten deser pięknie pachnie i zawsze wychodzi, a po wyjęciu z piekarnika roztacza cudowny, świeży zapach po całym domu. Kwaśny smak rabarbaru przełamany jest słodyczą ciasta i kruszonki, dzięki temu smakuje chyba wszystkim.

Magia rabarbaru. Smak dzieciństwa z babcinego ogrodu


Rabarbar ogrodowy pochodzi z krajów Azji Środkowej i południowej Syberii, ale dla nas to kwaśny smak dzieciństwa prosto z babcinego ogrodu, Warto jednak wiedzieć, że w Europie pojawił się w XVI wieku dzięki Marco Polo, ale jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku. Rabarbar ma charakterystyczny kwaskowaty smak i jest koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im czerwieńszy rabarbar, tym bardziej jest słodki. Sezon na rabarbar rozpoczyna się z początkiem kwietnia - wraz końcem zimy i wzrostem temperatur. To bomba witaminowa, która dostarcza naszemu organizmowi cenne mikroelementy: potas, magnez, żelazo i fosfor. Zawiera też sporą ilość błonnika, który wspomaga trawienie i zachowanie szczupłej sylwetki. Trzeba jednak pamiętać, że w skład rabarbaru wchodzą równie z szczawiany wapnia, które spożywane w nadmiernych ilościach mogą zaszkodzić nerkom.

Placek drożdżowy z truskawkami, rabarbarem i kruszonką - przepis


Ciasto drożdżowe (porcja dla dużej blachy, 40x34 cm):
500 g mąki pszennej
30 g drożdży
150 ml mleka 3,2%
80 g cukru
100 g masła
2 jajka
szczypta soli
1 opakowanie cukru wanilinowego
800 g rabarbaru
500 g truskawek
100 g płatków migdałowych.

Kruszonka:
100 g masła
100 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200 g mąki pszennej
1 żółtko

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od zrobienia rozczynu do ciasta drożdżowego.
W rondelku podgrzewamy mleko. Do dużej miski przesiewamy przez sitko mąkę i robimy w niej zagłębienie, do której wlewamy ciepłe mleko, połowę (40 g) cukru i drożdże. Delikatnie mieszamy składniki w zagłębieniu tak, aby mąka wokół pozostała sucha. W ten sposób powstanie nam rozczyn. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do momentu wyrośnięcia.

Po tym czasie do rozczynu dodajemy roztopione masło, pozostałe 40 g cukru, cukier wanilinowy, jajka i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż do momentu, gdy przestanie odklejać się od miski i rąk. Oprószamy go mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W tym czasie myjemy i kroimy rabarbar i truskawki w kostkę. Formę do ciasta smarujemy masłem i oprószamy mąką.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. Wałkujemy i układamy na całej powierzchni blaszki. Nakłuwamy widelcem, aby zapewnić swobodne wydostawanie się pary wodnej. Na cieście układamy pokrojony i osuszony rabarbar i truskawki.

Teraz pora na kruchy, chrupiący wierzch, czyli po prostu kruszonkę.

Piekarnik rozgrzewamy do 190°C (pieczenie góra-dół).

W misce przy pomocy widelca mieszamy mąkę, zimne masło, żółtko i cukier puder, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Posypujemy tym ciasto drożdżowe. Dodajemy garść płatków migdałów

Pieczemy w temperaturze około 190°C przez około 25 minut. Po tym czasie wyciągamy. Podobno najlepiej smakuje jeszcze ciepłe! :)

Domowa bita śmietana. Jak ją zrobić?

Jeśli chcecie podawać ciasto z bitą śmietaną, najlepiej zrobić ją samemu. Potrzebujemy do tego dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36% i trochę cukru pudru. Śmietanę ubijamy około 30 sekund na najniższych obrotach, a następnie na najwyższych do momentu, aż śmietana będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukru pudru i gotowe!

Co można zrobić z rabarbaru?

Jeśli szukacie innych sposobów na wykorzystanie rabarbaru, koniecznie spróbujcie pysznego kompotu, który doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Dla urozmaicenia można dodać do niego inne owoce, na przykład truskawki. Smacznego!

Następny artykuł