Smakosze.pl
Placek drożdżowy z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

pixabay.com

Placek drożdżowy z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

18 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Agnieszka Woźniak

Udostępnij:

Placek drożdżowy z truskawkami, rabarbarem i kruszonką to smak dzieciństwa. To ciasto idealnie nada się na piknik czy podwieczorek przy zachodzącym słońcu. Jest lekkie, ponieważ nie zawiera masy, a w zamian za to nasycone jest smakiem truskawek i rabarbar

Sezon na rabarbar rozpocznie się już niedługo. Jak wykorzystać to warzywo? Dobrym pomysłem jest wykonanie sezonowego ciasta drożdżowego z truskawkami, rabarbarem i kruszonką. Ten deser pięknie pachnie i zawsze wychodzi, a po wyjęciu z piekarnika roztacza cudowny, świeży zapach po całym domu. Kwaśny smak rabarbaru przełamany jest słodyczą ciasta i kruszonki, dzięki temu smakuje chyba wszystkim.

Magia rabarbaru. Smak dzieciństwa z  babcinego ogrodu

Rabarbar ogrodowy pochodzi z krajów Azji Środkowej i południowej Syberii, ale dla nas to kwaśny smak dzieciństwa prosto z babcinego ogrodu, Warto jednak wiedzieć, że w Europie pojawił się w XVI wieku dzięki Marco Polo, ale jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku. Rabarbar ma charakterystyczny kwaskowaty smak i jest koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im czerwieńszy rabarbar, tym bardziej jest słodki. Sezon na rabarbar rozpoczyna się z początkiem kwietnia - wraz końcem zimy i wzrostem temperatur. To bomba witaminowa, która dostarcza naszemu organizmowi cenne mikroelementy: potas, magnez, żelazo i fosfor. Zawiera też sporą ilość błonnika, który wspomaga trawienie i zachowanie szczupłej sylwetki. Trzeba jednak pamiętać, że w skład rabarbaru wchodzą równie z szczawiany wapnia, które spożywane w nadmiernych ilościach mogą zaszkodzić nerkom. 

Placek drożdżowy z truskawkami, rabarbarem i kruszonką - przepis

Ciasto drożdżowe (porcja dla dużej blachy, 40x34 cm):500 g mąki pszennej30 g drożdży150 ml mleka 3,2%80 g cukru100 g masła2 jajkaszczypta soli1 opakowanie cukru wanilinowego800 g rabarbaru500 g truskawek100 g płatków migdałowych.

Kruszonka:100 g masła100 g cukru1 opakowanie cukru wanilinowego200 g mąki pszennej1 żółtko

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od zrobienia rozczynu do ciasta drożdżowego.W rondelku podgrzewamy mleko. Do dużej miski przesiewamy przez sitko mąkę i robimy w niej zagłębienie, do której wlewamy ciepłe mleko, połowę (40 g) cukru i drożdże. Delikatnie mieszamy składniki w zagłębieniu tak, aby mąka wokół pozostała sucha. W ten sposób powstanie nam rozczyn. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do momentu wyrośnięcia.

Po tym czasie do rozczynu dodajemy roztopione masło, pozostałe 40 g cukru, cukier wanilinowy, jajka i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż do momentu, gdy przestanie odklejać się od miski i rąk. Oprószamy go mąką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W tym czasie myjemy i kroimy rabarbar i truskawki w kostkę. Formę do ciasta smarujemy masłem i oprószamy mąką.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy. Wałkujemy i układamy na całej powierzchni blaszki. Nakłuwamy widelcem, aby zapewnić swobodne wydostawanie się pary wodnej. Na cieście układamy pokrojony i osuszony rabarbar i truskawki. 

Teraz pora na kruchy, chrupiący wierzch, czyli po prostu kruszonkę.

Piekarnik rozgrzewamy do 190°C (pieczenie góra-dół). 

W misce przy pomocy widelca mieszamy mąkę, zimne masło, żółtko i cukier puder, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Posypujemy tym ciasto drożdżowe. Dodajemy garść płatków migdałów 

Pieczemy w temperaturze około 190°C przez około 25 minut. Po tym czasie wyciągamy. Podobno najlepiej smakuje jeszcze ciepłe! :)

 Domowa bita śmietana. Jak ją zrobić?

Jeśli chcecie podawać ciasto z bitą śmietaną, najlepiej zrobić ją samemu. Potrzebujemy do tego dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36% i trochę cukru pudru. Śmietanę ubijamy około 30 sekund na najniższych obrotach, a następnie na najwyższych do momentu, aż śmietana będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukru pudru i gotowe!

Co można zrobić z rabarbaru?

Jeśli szukacie innych sposobów na wykorzystanie rabarbaru, koniecznie spróbujcie pysznego kompotu, który doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Dla urozmaicenia można dodać do niego inne owoce, na przykład truskawki. Smacznego!

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >