Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tani patent na pyszny rosół. W roli głównej obierki

Tani patent na pyszny rosół. W roli głównej obierki

Tani patent na pyszny rosół
canva/valentynsemenov

Rosół jest wyjątkowo aromatyczną zupą, po którą często sięgamy. Zazwyczaj przyrządzana jest z mięsa drobiowego i warzyw korzeniowych. Istnieje jednak równie smaczna wersja, która sprawdzi się, gdy nasza lodówka świeci pustkami. Bogaty wywar można bowiem przyrządzić nawet z warzywnych obierek. Nie warto ich wyrzucać.

Rosół może być bezmięsny, a jednocześnie pełen smaku. Sekretem udanej zupy jest bowiem bogactwo dodatków, a nie popularny białkowy składnik, który wcale nie jest tak zdrowy, jak mogłoby się wydawać. Zbierzcie resztki z warzyw i przekonajcie się, jak przy odrobinie wysiłku zamienią się w aromatyczną i rozgrzewającą kompozycję.

Przepis na wyrazisty rosół z obierek warzywnych

Składniki:

  • 4 litry wody

  • 3 garści obierek z marchewki

  • 1 garść bierek z pietruszki

  • 1 garść obierek z selera korzeniowego lub kawałki łodyg selera naciowego

  • 1 garść łupin z cebuli wraz z końcówkami

  • 2 łyżki łupin czosnkowych z twardymi piętkami

  • 4 zewnętrzne liście kapusty białej lub włoskiej

  • łodygi lub gałązki natki pietruszki, koperku lub lubczyku

  • kawałki szczypiorku (opcjonalnie)

  • 4 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 10 ziaren pieprzu czarnego

  • większy kawałek dobrze wyszorowanego imbiru (opcjonalnie)

  • sok wyciśnięty z cytryny lub 1 łyżka dowolnego octu

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka soli lub sosu sojowego

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy łupiny z czosnku i cebuli. Smażymy je przez chwilę, a następnie wrzucamy obierki warzyw korzeniowych i podgrzewamy całość jeszcze przez 6 minut na niezbyt dużym ogniu.

W tym czasie szatkujemy zioła i kapustę. Dodajemy je do warzyw w garnku wraz z przyprawami w kawałku i wlewamy wodę. Doprowadzamy płyn do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez minimum 45 minut.

Na koniec zupę solimy, wlewamy pozostałą oliwę i doprawiamy całość sokiem z cytryny. Gorący wywar przecedzamy przez gazę, dokładnie odciskając części stałe. Wlewamy go do wyparzonych słoików.

Zamknięte naczynia odwracamy do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Dobrze zawekowany bulion będzie zdatny do spożycia nawet po 3 tygodniach.

Wskazówka: warzywne odpadki niezbędne do przygotowania tej zupy warto gromadzić na bieżąco i przechowywać je w torebce strunowej w zamrażalniku.

Po przepisy na pyszne zupy, które możecie przygotować na bazie proponowanego bulionu, zajrzyjcie na naszą stronę. Ten artykuł zdradza sekret zupy ogórkowej. Tu natomiast znajdziecie niezawodny sposób na babciną pomidorówkę.

Obierki z większości warzyw nadają się do przygotowania rosołu warzywnego
Obierki z większości warzyw nadają się do przygotowania rosołu warzywnego

Źródło zdjęcia; canva/aga7ta

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram