Niebywałe, co Ewa Wachowicz wlewa do piernika. Dodatek może zaskoczyć
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na wyśmienity piernik z suszonymi, orzechami i polewą czekoladową. Piernik zachowuje świeżość i smak przez wiele tygodni. Kultowe ciasto na Boże Narodzenie udekorowane polewą czekoladową błyskawicznie znika z talerzy.
Na stronie ewachowicz.pl, możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów na dania główne, zupy i ciasta na każdą okazję. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z oficjalnej strony Wachowicz. Piernik według jej receptury zachwyci każdego łasucha.
Wszystkie składniki na piernik muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjmij więc z lodówki jajka i piwo chwilę wcześniej, żeby zdążyły się ogrzać. Miód rozpuść w rondlu na najmniejszym gazie. Nie może się zagotować, ponieważ straci swoje cenne właściwości.
Suszone owoce na piernik przepłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj. Tak przygotowane dodatki do ciasta będą pozbawione konserwantów, które chronią przed zepsuciem. Gotowy piernik udekoruj polewą czekoladową. Świetnie sprawdzą się również słodkie perełki z cukru lub kandyzowana skórka z pomarańczy.
Wyśmienity piernik na Boże Narodzenie
Składniki:
-
750 g mąki pszennej
-
350 g cukru
-
150 g masła
-
6 jajka (temperatura pokojowa)
-
opakowanie przyprawy do piernika
-
łyżeczka sody oczyszczonej
-
250 ml ciemnego piwa (temperatura pokojowa)
-
350 g miodu
-
garść orzechów włoskich
-
garść suszonej żurawiny
-
garść suszonych śliwek
-
garść suszonych moreli
-
szczypta soli
Piernik według przepisu Wachowicz będzie smaczny i świeży przez 4 tygodnie
Białka oddziel od żółtek. Żółtka ucieraj z masłem, następnie dodaj cukier, przyprawę do piernika, wymieszaj. Miód rozpuść w rondelku i ostudź. Do przygotowanej masy wsyp mąkę, sodę, piwo, miód i dokładnie wymieszaj.
Dodaj namoczone i posiekane orzechy i bakalie. Białka ubij z solą na sztywno. Dodaj pianę do przygotowanej masy. Masę wyłóż na blachę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 75 minut.
Po ostudzeniu ciasto udekoruj polewą czekoladową . Pomysł na równie smaczne ciasto na Boże Narodzenie? Szybki makowiec bez pieczenia. Zapomnij o cieście drożdżowym i wypiekaniu kruchego spodu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Bigos wyszedł zbyt kwaśny? 2 łyżki pysznego produktu uratują potrawę i dodadzą jej szlachetności
-
Przepis na rozpływające się w ustach maślane ciasteczka. 1 składnik dodaje im niezwykłego smaku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: ewawachowicz.pl