Smakosze.pl Przepisy Niebywałe, co Ewa Wachowicz wlewa do piernika. Dodatek może zaskoczyć
canva/Darius Dzinnik, Pawel Wodzynski/East News

Niebywałe, co Ewa Wachowicz wlewa do piernika. Dodatek może zaskoczyć

5 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na wyśmienity piernik z suszonymi, orzechami i polewą czekoladową. Piernik zachowuje świeżość i smak przez wiele tygodni. Kultowe ciasto na Boże Narodzenie udekorowane polewą czekoladową błyskawicznie znika z talerzy.

Na stronie ewachowicz.pl, możemy znaleźć wiele ciekawych przepisów na dania główne, zupy i ciasta na każdą okazję. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z oficjalnej strony Wachowicz. Piernik według jej receptury zachwyci każdego łasucha.

Wszystkie składniki na piernik muszą mieć temperaturę pokojową. Wyjmij więc z lodówki jajka i piwo chwilę wcześniej, żeby zdążyły się ogrzać. Miód rozpuść w rondlu na najmniejszym gazie. Nie może się zagotować, ponieważ straci swoje cenne właściwości.

Suszone owoce na piernik przepłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj. Tak przygotowane dodatki do ciasta będą pozbawione konserwantów, które chronią przed zepsuciem. Gotowy piernik udekoruj polewą czekoladową. Świetnie sprawdzą się również słodkie perełki z cukru lub kandyzowana skórka z pomarańczy.

Wyśmienity piernik na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej

  • 350 g cukru

  • 150 g masła

  • 6 jajka (temperatura pokojowa)

  • opakowanie przyprawy do piernika

  • łyżeczka sody oczyszczonej

  • 250 ml ciemnego piwa (temperatura pokojowa)

  • 350 g miodu

  • garść orzechów włoskich

  • garść suszonej żurawiny

  • garść suszonych śliwek

  • garść suszonych moreli

  • szczypta soli

  • polewa czekoladowa

Piernik według przepisu Wachowicz będzie smaczny i świeży przez 4 tygodnie

Białka oddziel od żółtek. Żółtka ucieraj z masłem, następnie dodaj cukier, przyprawę do piernika, wymieszaj. Miód rozpuść w rondelku i ostudź. Do przygotowanej masy wsyp mąkę, sodę, piwo, miód i dokładnie wymieszaj.

Dodaj namoczone i posiekane orzechy i bakalie. Białka ubij z solą na sztywno. Dodaj pianę do przygotowanej masy. Masę wyłóż na blachę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 75 minut.

Po ostudzeniu ciasto udekoruj polewą czekoladową . Pomysł na równie smaczne ciasto na Boże Narodzenie? Szybki makowiec bez pieczenia. Zapomnij o cieście drożdżowym i wypiekaniu kruchego spodu.

piernik
canva/NoirChocolate

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy