Niebywałe, co Kuroń dodaje do powidła ze śliwek. Trio idealne
Jakub Kuroń podzielił się swoim niezwykłym przepisem na powidła śliwkowe. Co sprawia, że w jego wydaniu ten przetwór jest tak wyjątkowy? Kucharz ten łączy śliwki z czekoladą i cynamonem. Brzmi pyszne? To sprawdźcie jak smakuje.
Powidła według Jacka Kuronia są niezwykle proste w przygotowaniu. Nie wymagają długiego gotowania i mieszania- te powidła przygotujesz w piekarniku. Jego przepis wprost nie ma sobie równych.
Przepis na niezwykłe powidła śliwkowe
Składniki:
-
2,5 kg śliwek
-
220 g cukru
-
2 tabliczki gorzkiej czekolady
-
2 kopiaste łyżeczki cynamonu
Jak przygotować przepyszne powidła w piekarniku
Owoce na powidła śliwkowe umyj i poprzekrawaj na połówki . Z połówek pousuwaj pestki . Przełóż śliwki do dużego naczynia lub garnka .
Przygotowane owoce zasyp szklanką cukru . Dodaj połamaną na małe kawałeczki gorzką czekoladę oraz 2 łyżeczki cynamonu . Masę na powidła śliwkowe starannie wymieszaj .
Piekarnik nagrzej do 180 stopni . Powidła śliwkowe wyłóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 3,5 godziny . Po upływie tego czasu gotowe powidła zamieszaj .
Powidła śliwkowe porozkładaj do wyparzonych i suchych słoików . Przetwory możesz przechowywać przez 1 miesiąc . Jeśli planujesz rozkoszować się nimi dłużej, wypełnione i dobrze zakręcone słoiki zapasteryzuj . Z przetworów na zimę polecamy ten dżem z pigwy . Czy znasz pyszne połączenie cukinii i cytryny ?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Rosół wyszedł mętny? Wszystko przez brak 1 dodatku. Koniecznie o nim pamiętaj
-
Babcia Krysia dodaje do racuchów sezonowe owoce. Spróbujesz i nigdy nie sięgniesz po jabłka
-
Przepis na fit jajecznicę po francusku. Zrobisz ją bez grama tłuszczu
Źródło: kuchnia.fakt.pl