Smakosze.pl
Rosół wyszedł mętny? Wszystko przez brak 1 dodatku. Koniecznie o nim pamiętaj

canva/gbh007

Rosół wyszedł mętny? Wszystko przez brak 1 dodatku. Koniecznie o nim pamiętaj

21 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Rosół wyszedł mętny? Nie musisz go wylewać, w prosty sposób pozbędziesz się szumowin, które psują całe danie. Sprawdź również, dlaczego rosół zmętniał, możliwe, że popełniłeś jeden z kluczowych błędów podczas gotowania. Jak uratować mętny rosół?

Aromatyczny rosół wymaga odpowiednich składników i czasu. Rosół zawsze gotujemy na najmniejszym ogniu przez 2,5- 3 godziny. Aby rosół miał pełny smak, dodajemy do niego dwa lub trzy rodzaje mięsa, sporą ilość warzyw i oczywiście zioła i przyprawy.

Okrasa zupełnie inaczej robi placki ziemniaczane. Bez smażenia i bez tartej cebuli

Okrasa zupełnie inaczej robi placki ziemniaczane. Bez smażenia i bez tartej cebuli

CZYTAJ DALEJ

Jednym z kluczowych składników rosołu jest cebula. Cebulę zawsze opalamy nad ogniem lub kroimy na pół i przesmażamy na suchej patelni. Tak przygotowane warzywo nie tylko nadaje wspaniałego smaku i aromatu, ale i chroni wywar przez zmętnieniem. Jak uratować mętny rosół?

Rosół może mętnieć również z innych przyczyn, np. przez nieodpowiednią temperaturę wody lub przez źle rozmrożone mięso. Jak uratować mętny rosół? Nigdy nie wylewaj wywaru, w którym pływa duża ilość szumowin. Rosół wyklarujesz domowymi sposobami w zaledwie kilka minut.

Dlaczego rosół mętnieje? Wszystko przez brak cebuli

Opalona nad ogniem cebula nie dość, że dodaje smak i aromat, to jeszcze zapobiega mętnieniu rosołu. Jeśli więc gotujesz wywar bez cebuli, to nigdy nie będzie idealnie klarowny. Bardzo ważna jest również temperatura wody- mięso zalej zimną wodą i gotuj na najmniejszym ogniu.

Rosół może również zmętnieć, kiedy dodasz do niego źle rozmrożone mięso. Drób i wołowinę najlepiej wyjąć z zamrażalnika kilka godzin przed gotowaniem lub wstawić je do lodówki na całą noc, żeby delikatnie się rozmrażało. Do rosołu nigdy nie dodawaj nierozmrożonego mięsa lub podgrzewanego w mikrofalówce.

Jak uratować mętny rosół? Mamy kilka sprawdzonych patentów

Do mętnego rosołu dodaj ubitą pianę z 2- 3 jajek. Ścinająca się piana zbierze szumowiny w kilka minut, dzięki czemu z łatwością wyciągniesz je z wywaru przy pomocy łyżki. Białka to bardzo skuteczny sposób na uratowanie rosołu.

Surowy ziemniak dodany do wywaru również może go wyklarować. Mętny rosół możesz również przecedzić przez lnianą ściereczkę, dzięki czemu z łatwością zbierzesz wszystkie szumowiny z mięsa, a rosół będzie klarowny.

Jak wykorzystać mięso z rosołu? Zdradzamy kilka najlepszych inspiracji. Dlaczego rosół kwaśnieje?

Rosół

canva/ma-k

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Mycie jaj przed włożeniem do lodówki nie jest bezpieczne

Porady

Myjecie jajka przed włożeniem do lodówki? Częsty błąd może wiele kosztować

Czytaj więcej >
rosół z imbirem

Porady

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
zielona część pora

Porady

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania

Czytaj więcej >
jak zagęścić gulasz

Porady

Czym zagęścić gulasz? Mąka nie jest jedynym sposobem

Czytaj więcej >