Smakosze.pl
Przepis na fit jajecznicę po francusku. Zrobisz ją bez grama tłuszczu

canva/Madeleine_Steinbach

Przepis na fit jajecznicę po francusku. Zrobisz ją bez grama tłuszczu

21 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Jajecznica po francusku to lekka wersja kultowego śniadania. Przygotujemy ją w kąpieli wodnej, będzie więc delikatna i dietetyczna bo bez grama masła. Jajecznicę doprawiamy posiekanym szczypiorkiem. Podana w ten sposób będzie pyszna i bardzo pożywna.

Jajecznica jest zawsze dobrym pomysłem na śniadanie. Jest prosta w przygotowaniu, kremowa i bardzo pożywna. Do jajek możemy dodawać dowolne składniki, żeby wzmocnić jej smak. Jajecznicę zwykle smażymy na maśle, dodajemy boczek wędzony lub szynkę, przez co jest dość tłusta. Jajecznicę po francusku zrobimy bez grama tłuszczu, a jest równie smaczna, co klasyczna wersja dania.

Aksamitna pasta z wątróbki drobiowej. Smakuje lepiej niż niejeden pasztet

Aksamitna pasta z wątróbki drobiowej. Smakuje lepiej niż niejeden pasztet

CZYTAJ DALEJ

Jajecznica po francusku to idealne śniadanie nie tylko dla tych, którzy są na diecie. Jajecznica w kąpieli wodnej nie ma grama dodatkowego tłuszczu, jest bardzo kremowa, lekka i smakuje wyśmienicie. Do jej przygotowania potrzebujemy niewielkiego rondla i dopasowanej do niego miski z grubego szkła.

Jajecznica bez tłuszczu to jajecznica na parze. Gotująca się woda równie dobrze ścina jajka, co masło, jednak zawiera o wiele mniej kalorii. Do jajecznicy możemy podać pomidory koktajlowe i kromkę razowego pieczywa lub grzankę, takie śniadanie będzie zdrowe, lekkie i bardzo pożywne.

Jajecznica po francusku. Zrobisz ją bez grama tłuszczu

Składniki na 1 porcję:

  • 2- 3 jajka

  • łyżka wody

  • siekany szczypiorek

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić jajecznicę bez tłuszczu? Jajecznica jest lekka i bardzo delikatna

Jajka wbij do miski z grubego szkła, wlej łyżkę wody, dodaj szczyptę soli i pieprzu, posiekany szczypiorek, następnie dokładnie wymieszaj. Przygotuj rondel, do którego zmieści się miska. Naczynie powinno być takiej wielkości, żeby było stabilne.

Do garnka wlej wodę, następnie włóż do niego miskę z jajkami i szczypiorkiem i zacznij podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy woda w rondlu się zagotuje, a jajka zaczną się ścinać, mieszaj jajecznicę, żeby była kremowa i nie powstały w niej większe, suche kawałki, smacznego.

Na lekkie śniadanie doskonale sprawdzi się również awokado- tu poznasz 3 pomysły na awokado na dobry początek dnia. Jesienią postaw na rozgrzewające śniadania, np. na owsiankę z cynamonem i śliwkami, rozgrzewa i jest bardzo pożywna.

Jajecznica bez tłuszczu

canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >