Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na fit jajecznicę po francusku. Zrobisz ją bez grama tłuszczu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.09.2022 07:47

Przepis na fit jajecznicę po francusku. Zrobisz ją bez grama tłuszczu

Przepis na fit jajecznicę po francusku. Zrobisz ją bez grama tłuszczu
canva/Madeleine_Steinbach

Jajecznica po francusku to lekka wersja kultowego śniadania. Przygotujemy ją w kąpieli wodnej, będzie więc delikatna i dietetyczna bo bez grama masła. Jajecznicę doprawiamy posiekanym szczypiorkiem. Podana w ten sposób będzie pyszna i bardzo pożywna.

Jajecznica jest zawsze dobrym pomysłem na śniadanie. Jest prosta w przygotowaniu, kremowa i bardzo pożywna. Do jajek możemy dodawać dowolne składniki, żeby wzmocnić jej smak. Jajecznicę zwykle smażymy na maśle, dodajemy boczek wędzony lub szynkę, przez co jest dość tłusta. Jajecznicę po francusku zrobimy bez grama tłuszczu, a jest równie smaczna, co klasyczna wersja dania.

Jajecznica po francusku to idealne śniadanie nie tylko dla tych, którzy są na diecie. Jajecznica w kąpieli wodnej nie ma grama dodatkowego tłuszczu, jest bardzo kremowa, lekka i smakuje wyśmienicie. Do jej przygotowania potrzebujemy niewielkiego rondla i dopasowanej do niego miski z grubego szkła.

Jajecznica bez tłuszczu to jajecznica na parze. Gotująca się woda równie dobrze ścina jajka, co masło, jednak zawiera o wiele mniej kalorii. Do jajecznicy możemy podać pomidory koktajlowe i kromkę razowego pieczywa lub grzankę, takie śniadanie będzie zdrowe, lekkie i bardzo pożywne.

Jajecznica po francusku. Zrobisz ją bez grama tłuszczu

Składniki na 1 porcję:

  • 2- 3 jajka

  • łyżka wody

  • siekany szczypiorek

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić jajecznicę bez tłuszczu? Jajecznica jest lekka i bardzo delikatna

Jajka wbij do miski z grubego szkła, wlej łyżkę wody, dodaj szczyptę soli i pieprzu, posiekany szczypiorek, następnie dokładnie wymieszaj. Przygotuj rondel, do którego zmieści się miska. Naczynie powinno być takiej wielkości, żeby było stabilne.

Do garnka wlej wodę, następnie włóż do niego miskę z jajkami i szczypiorkiem i zacznij podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy woda w rondlu się zagotuje, a jajka zaczną się ścinać, mieszaj jajecznicę, żeby była kremowa i nie powstały w niej większe, suche kawałki, smacznego.

Na lekkie śniadanie doskonale sprawdzi się również awokado- tu poznasz 3 pomysły na awokado na dobry początek dnia. Jesienią postaw na rozgrzewające śniadania, np. na owsiankę z cynamonem i śliwkami, rozgrzewa i jest bardzo pożywna.

Jajecznica bez tłuszczu
canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: