Smakosze.pl
Babcia Krysia dodaje do racuchów sezonowe owoce. Spróbujesz i nigdy nie sięgniesz po jabłka

canva/Dar1930

Babcia Krysia dodaje do racuchów sezonowe owoce. Spróbujesz i nigdy nie sięgniesz po jabłka

21 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Racuchy ze śliwkami według przepisu babci Krysi zachwycą każdego miłośnika słodkich dań. Placki z jogurtu i mąki będą smakować fantastycznie z owocami sezonowymi, ta jesienna wersja racuchów nie ma sobie równych.

Racuchy zwykle przygotowujemy z tartych jabłek. Warto również sięgnąć po sezonowe owoce, np. śliwki, brzoskwinie, nektarynki. Babcia Krysia jesienią przygotowuje racuchy ze śliwkami, słodkie placki zachwycają smakiem i puszystością.

Przepis na fit jajecznicę po francusku. Zrobisz ją bez grama tłuszczu

Przepis na fit jajecznicę po francusku. Zrobisz ją bez grama tłuszczu

CZYTAJ DALEJ

Racuchy ze śliwkami są świetnym pomysłem na słodkie śniadanie, obiad i podwieczorek. Dania na słodko są pyszne i bardzo sycące, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Racuchy koniecznie podajmy z cukrem pudrem, będą wyglądać bardzo apetycznie.

Do racuchów ze śliwkami wykorzystajmy dojrzałe śliwki węgierki. Śliwki muszą być miękkie, ale nie przejrzałe. Z twardych śliwek, które mają jeszcze zielony miąższ nie przygotujemy smacznych racuchów. Owoce muszą być słodkie, wtedy placki będą przepyszne.

Racuchy ze śliwkami. Jesienna wersja słodkich placków nie ma sobie równych

Składniki na około 10 racuchów:

  • 10 śliwek węgierek

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 400 g jogurtu naturalnego

  • opakowanie cukru waniliowego

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 jajka

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder do posypania racuchów

Jak zrobić puszyste racuchy ze śliwką? Babcia Krysia zdradziła najlepszy przepis

Śliwki umyj, osusz, wyjmij pestki i pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do większej miski. Dodaj jogurt, wbij jajka i zblenduj na jednolitą masę. Dodaj przesianą z proszkiem mąkę pszenną, cukier i miksuj, żeby ciasto było gładkie i bez grudek.

Ciasto na racuchy wykładaj łyżką na rozgrzany olej, smaż kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Placki przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu, przełóż na talerz i oprósz cukrem pudrem, smacznego.

Ze śliwek przygotujesz również rewelacyjną konfiturę, będzie pysznym dodatkiem do naleśników i grzanek. Z owocami sezonowymi upieczesz wiele ciast- tu poznasz przepis na najszybsze ciasto ze śliwkami, cała blacha zniknie błyskawicznie.

Śliwki

canva/lola1960

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >