Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Krysia dodaje do racuchów sezonowe owoce. Spróbujesz i nigdy nie sięgniesz po jabłka
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.09.2022 08:23

Babcia Krysia dodaje do racuchów sezonowe owoce. Spróbujesz i nigdy nie sięgniesz po jabłka

Babcia Krysia dodaje do racuchów sezonowe owoce. Spróbujesz i nigdy nie sięgniesz po jabłka
canva/Dar1930

Racuchy ze śliwkami według przepisu babci Krysi zachwycą każdego miłośnika słodkich dań. Placki z jogurtu i mąki będą smakować fantastycznie z owocami sezonowymi, ta jesienna wersja racuchów nie ma sobie równych.

Racuchy zwykle przygotowujemy z tartych jabłek. Warto również sięgnąć po sezonowe owoce, np. śliwki, brzoskwinie, nektarynki. Babcia Krysia jesienią przygotowuje racuchy ze śliwkami, słodkie placki zachwycają smakiem i puszystością.

Racuchy ze śliwkami są świetnym pomysłem na słodkie śniadanie, obiad i podwieczorek. Dania na słodko są pyszne i bardzo sycące, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Racuchy koniecznie podajmy z cukrem pudrem, będą wyglądać bardzo apetycznie.

Do racuchów ze śliwkami wykorzystajmy dojrzałe śliwki węgierki. Śliwki muszą być miękkie, ale nie przejrzałe. Z twardych śliwek, które mają jeszcze zielony miąższ nie przygotujemy smacznych racuchów. Owoce muszą być słodkie, wtedy placki będą przepyszne.

Racuchy ze śliwkami. Jesienna wersja słodkich placków nie ma sobie równych

Składniki na około 10 racuchów:

  • 10 śliwek węgierek

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 400 g jogurtu naturalnego

  • opakowanie cukru waniliowego

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 jajka

  • olej rzepakowy do smażenia

  • cukier puder do posypania racuchów

Jak zrobić puszyste racuchy ze śliwką? Babcia Krysia zdradziła najlepszy przepis

Śliwki umyj, osusz, wyjmij pestki i pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do większej miski. Dodaj jogurt, wbij jajka i zblenduj na jednolitą masę. Dodaj przesianą z proszkiem mąkę pszenną, cukier i miksuj, żeby ciasto było gładkie i bez grudek.

Ciasto na racuchy wykładaj łyżką na rozgrzany olej, smaż kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Placki przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu, przełóż na talerz i oprósz cukrem pudrem, smacznego.

Ze śliwek przygotujesz również rewelacyjną konfiturę, będzie pysznym dodatkiem do naleśników i grzanek. Z owocami sezonowymi upieczesz wiele ciast- tu poznasz przepis na najszybsze ciasto ze śliwkami, cała blacha zniknie błyskawicznie.

Śliwki
canva/lola1960

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: