Smakosze.pl Przepisy Niebywale pyszne, lekkie i soczyste mielone z kaszą manną
canva/bozhdb

Niebywale pyszne, lekkie i soczyste mielone z kaszą manną

30 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Czy dzisiaj też przygotowujecie kotlety mielone na obiad? A może zrobicie je nieco inaczej? Proponujemy lekkie i soczyste mielone z kaszą manną. Są niebywale pyszne, pulchne i o wiele delikatniejsze w smaku, niż te z dodatkiem tartej bułki. Przekonajcie się o tym sami.

Na smak kotletów mielonych największy wpływ ma rodzaj i jakość użytego mięsa. Jednak nie bez znaczenia są też dodatki. Jajko sprawia, że mięsna masa nie rozpada się w czasie smażenia, a namoczona bułka dodaje kotletom lekkości i puszystości. Podobną funkcję jak bułka, może też pełnić kasza manna.

Wystarczy wsypać trochę suchej kaszy do mięsnej masy. Po wyrobieniu kasza zacznie pęcznieć. W czasie smażenia jeszcze bardziej zwiększy swoją objętość i dodatkowo się ugotuje. Dzięki temu kotlety będą mniej zwarte i złagodzi się ich smak.

Niebywale pyszne, lekkie i soczyste mielone z kaszą manną

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa, np. wieprzowo-wołowego

  • 1 cebula

  • 1 jajko

  • 2 łyżki kaszy manny

  • pieprz ziołowy

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych

Mielone mięso umieść w misce. Cebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach wprost do mięsa. Dodaj do niego jajko i kaszę mannę.

Mięso dopraw pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym i solą. Dłonią dokładnie wyrób mięsną masę. Odstaw ją na pół godziny w chłodne miejsce.

Z mięsnej masy wilgotnymi dłońmi formuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Każdy panieruj w tartej bułce.

Kotlety kładź na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż je po ok. 4 minuty z każdej strony. Po zdjęciu z patelni kotlety osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Po więcej inspiracji na mielone kotlety zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu przepis na kotlety mielone z twarogiem , a także na kotlety mielone nadziewane fetą .

kasza manna
kasza manna

Źródło: canva/Yana Gayvoronskaya Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy