Obłędnie delikatne i soczyste kotlety mielone z twarogiem
Kotlety mielone są naszą narodową miłością. Jemy je dość często, a mimo to mamy ochotę na jeszcze. Dziś zaprezentujemy wam jednak przepis, który nieco odmieni ich smak. Proponujemy wam obłędnie delikatne i soczyste kotlety mielone z twarogiem. Zużyjesz na nie mniej mięsa, a i tak będą pełne odżywczego białka.
Kotlety mielone cenimy z ich smak, ale nie tylko. Podoba nam się w nich też to, że szybko się je robi i łatwo można modyfikować ich smak. Wystarczy bowiem wyrobić mielone mięso z posiekaną natką, podsmażonymi pieczarkami czy startą marchewką, a otrzymamy nową wersję tego dania.
Obłędnie delikatne i soczyste kotlety mielone z twarogiem
Składniki:
50 dag mielonego mięsa np. wieprzowo-wołowego
1 czerstwa kajzerka
1/2 szklanki mleka
1 cebula
1 ząbek czosnku
15 dag twarogu
majeranek
papryka słodka mielona
pieprz, sól
tarta bułka do obtoczenia
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych
Kajzerkę namocz w mleku, ewentualnie dodaj do niego trochę wody. Miękką dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa.
Do mielonego mięsa zetrzyj też na małych oczkach cebulę. Dodaj też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a także pokruszony twaróg.
Masę mięsno-twarogową dokładnie wyrób dłonią. Dopraw majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut do lodówki.
Z mięsnej masy formuj podłużne, spłaszczone kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je z obu stron na rumiany kolor. Smacznego!
Jeśli szukasz innych pomysłów na kotlety mielone, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam np. przepis na kotlety mielone z dodatkiem ryżu, a także na kotlety mielone z majonezem.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: apetytprzepisy.blogspot Zapraszamy na nasz Instagram