Smakosze.pl
kotlety mielone

canva/UncleDmytro

Obłędnie delikatne i soczyste kotlety mielone z twarogiem

7 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Kotlety mielone są naszą narodową miłością. Jemy je dość często, a mimo to mamy ochotę na jeszcze. Dziś zaprezentujemy wam jednak przepis, który nieco odmieni ich smak. Proponujemy wam obłędnie delikatne i soczyste kotlety mielone z twarogiem. Zużyjesz na nie mniej mięsa, a i tak będą pełne odżywczego białka.

Kotlety mielone cenimy z ich smak, ale nie tylko. Podoba nam się w nich też to, że szybko się je robi i łatwo można modyfikować ich smak. Wystarczy bowiem wyrobić mielone mięso z posiekaną natką, podsmażonymi pieczarkami czy startą marchewką, a otrzymamy nową wersję tego dania.

Obłędnie delikatne i soczyste kotlety mielone z twarogiem

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa np. wieprzowo-wołowego

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 15 dag twarogu

  • majeranek

  • papryka słodka mielona

  • pieprz, sól

  • tarta bułka do obtoczenia

  • olej do smażenia

Projekt bez tytułu - 2021-11-29T093859.915

Sałatka jarzynowa ze śledziem. Klasyka w wyjątkowym wydaniu

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie kotletów mielonych

Kajzerkę namocz w mleku, ewentualnie dodaj do niego trochę wody. Miękką dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa.

Do mielonego mięsa zetrzyj też na małych oczkach cebulę. Dodaj też przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a także pokruszony twaróg.

Masę mięsno-twarogową dokładnie wyrób dłonią. Dopraw majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Odstaw na 30 minut do lodówki.

Z mięsnej masy formuj podłużne, spłaszczone kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Na patelni rozgrzej olej, kładź kotlety i smaż je z obu stron na rumiany kolor. Smacznego!

Jeśli szukasz innych pomysłów na kotlety mielone, zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam np. przepis na kotlety mielone z dodatkiem ryżu, a także na kotlety mielone z majonezem.

twaróg

twaróg

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk


NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: apetytprzepisy.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >