Smakosze.pl Przepisy Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw
canva/Milanchikov, ARTUR BARBAROWSKI/East News

Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw

26 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Marynowane grzyby według przepisu siostry Anastazji to pomysł na niezwykle aromatyczną przekąskę i dodatek do zimnej płyty lub sałatek. Siostra Anastazja robi zalewę do grzybów z kilku aromatycznych przypraw, w tym cynamonu, to sekret doskonałego smaku.

Jesienią lasy są pełne grzybów. Przygotujemy z nich aromatyczny sos, ugotujemy zupę, zrobimy jajecznicę. Na zimę grzyby możemy wysuszyć i wykorzystać je później do pierogów z kapustą, bigosu i innych potraw. Możemy również marynować grzyby i cieszyć się ich smakiem aż do następnego sezonu.

Marynowane grzyby zwykle przygotowujemy klasycznie z cukrem, octem, gorczycą, cebulą. Siostra Anastazja robi zalewę z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i cynamonu. Zalewa jest niezwykle aromatyczna i dzięki niej grzyby smakują fantastycznie.

Marynowane grzyby zawsze przekładaj do umytych i wyparzonych słoików, w przeciwnym razie szybko się zepsują lub pojawi się na nich pleśń. Marynowane, leśne przysmaki zachowają smak i świeżość, kiedy będziemy pasteryzować przetwory po przygotowaniu.

Marynowane grzyby w aromatycznej zalewie z dodatkiem cynamonu

Składniki:

  • 1 kg grzybów leśnych

  • 2 szklanki octu winnego 6%

  • pół łyżeczki cynamonu mielonego

  • 5 łyżek cukru

  • 2 łyżki soli

  • kilka ziaren kolorowego pieprzu

  • kilka liści laurowych

  • kilka ziaren ziela angielskiego

Jak zrobić marynowane grzybki według przepisu siostry Anastazji?

Grzyby dokładnie oczyść z piasku i igieł, większe grzyby pokrój na mniejsze kawałki, małe natomiast marynuj w całości. W garnku zagotuj wodę, wrzucaj partiami grzyby i gotuj je 30 sekund, następnie przełóż do drugiego garnka.

Gdy sparzysz już grzyby, wlej do garnka 2 szklanki wody, dodaj cukier i sól i gotuj około 10 minut, następnie zbierz pianę z powierzchni, wlej ocet i resztę przypraw, gotuj kolejne 10 minut. Grzyby przekładaj do umytych i wyparzonych słoików, zwracając uwagę na równomierne rozdzielenie liści laurowych i ziela angielskiego.

Do słoików wlej również wodę z gotujących się grzybów, zakręć. Słoiki pasteryzuj przez 10 minut, następnie postaw je do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Grzyby przełóż do spiżarni, smacznego.

Na zimę warto przygotować również suszone grzyby- tu poznasz babciny patent na suszenie grzybów, wychodzą za każdym razem. Jesienią ugotuj również sos z grzybów leśnych , będzie pysznym dodatkiem do obiadu.

Marynowane grzyby
canva/Oksana Chaun

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy