Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz
Pierogi przepisu Moniki Mrozowskiej zachwycają niecodziennym smakiem. Mrozowska farsz na pierogi przygotowuje z czarnej soczewicy i orientalnej mieszanki przypraw. Pierogi podane z kolendrą i sosem sojowym to pomysł na pyszny, lekki i sycący obiad dla całej rodziny.
Monika Mrozowska na swojej stronie monika-mrozowska.pl, publikuje wiele przepisów na pyszne, pożywne i zdrowe dania dla całej rodziny. To właśnie z tej strony pochodzi przepis na pierogi wykorzystany w artykule. Pierogi z farszem z czarnej soczewicy doprawione garam masala biją rekordy popularności.
Garam masala to mieszanka przypraw pochodząca z Indii. Garam masalę możemy kupić w niemal każdym sklepie, możemy ją również przygotować samodzielnie. Do garam masali dodajemy między innymi goździki, cynamon, kmin rzymski i ziarna kolendry, przez co mieszanka nadaje potrawom niezwykłego smaku i aromatu.
Pierogi z farszem z czarnej soczewicy z dodatkiem indyjskiej przyprawy rozpływają się w ustach. Farsz doprawiamy również sosem sojowym i pieprzem. Ugotowane już pierogi oprószmy solidnie posiekaną kolendrą lub natką pietruszki, a do miseczki wlejmy sos sojowy. Pierogi moczone w sosie błyskawicznie znikną z talerzy.
Pierogi z czarną soczewicą według przepisu Moniki Mrozowskiej
Składniki na ciasto:
-
szklanka mąki
-
szczypta soli
-
gorąca woda
Składniki na farsz:
-
pół szklanki czarnej soczewicy
-
2 łyżeczki serka mascarpone
-
łyżeczka sosu sojowego
-
łyżeczka garam masali
-
sól, pieprz do smaku
-
2 łyżki masła
-
łyżka oliwy z oliwek
Do podania:
-
posiekana świeża kolendra lub natka pietruszki
-
sos sojowy
Jak zrobić pierogi z czarną soczewicą? Wegetariańska wersja pierogów posmakuje każdemu
Przygotuj ciasto: mąkę przesyp na stolnicę, dodaj sól, wymieszaj. Stopniowo dolewaj wodę, stale mieszając łyżką do uzyskania luźnego ciasta. Gdy ciasto ostygnie, zacznij wyrabiać je ręcznie do momentu, aż przestanie się lepić do rąk i odstaw.
Przygotuj farsz: soczewicę wsyp do garnka, wlej 1,5 szklanki wody i gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka i woda wyparuje. Na oliwie podsmaż przyprawę garam masala, dodaj do soczewicy, wymieszaj.
Do soczewicy dodaj również mascarpone, masło i dopraw do smaku sosem sojowym i pieprzem. Ciasto podziel na porcje, każdą z nich rozwałkuj i wykrawaj kółka, następnie wyłóż po łyżeczce farszu, zlep boki.
Pierogi włóż do garnka z gotującą się, osoloną wodą, gotuj około 3 minuty do wypłynięcia. Pierogi wyłóż na talerze i oprósz natką pietruszki lub kolendrą, podaj również sos sojowy, smacznego.
Pierogi przygotuj również z farszem z kaszy gryczanej, są pożywne i pełne smaku. Jesienią wypróbuj również pierogów na słodko z jabłkami i cynamonem , są pyszne i doskonale rozgrzewają.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny
-
„Mega tanie i smaczne” placki ziemniaczane od Tomasza Strzelczyka. Pokochasz je od razu
-
Wachowicz robi gołąbki inaczej niż wszyscy. Ziemniaczany farsz jest hitem
Źródło: monika-mrozowska