Wystrzałowe pierogi z kaszą gryczaną. Lubelski przysmak
Pierogi dość często goszczą na naszych talerzach. Lubelski specjał, który dzisiaj wam proponujemy, składa się z delikatnego ciasta wypełnionego kaszą gryczaną i twarogiem. Smakowity farsz sprawia, że danie jest sycące i aromatyczne. Koniecznie je wypróbujcie.
Pierogi przyrządza się w wielu wariantach. Oprócz klasycznej odsłony z mięsem czy z kapustą i grzybami warto sięgnąć po specjały kuchni regionalnej, które w cieście zamykają mniej popularne produkty. Takim smakołykiem są właśnie pierogi lubelskie. Spodobają się każdemu. Spróbujecie?
Przepis na wyśmienite pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej typu 550
pół szklanki maślanki lub wrzątku
pół łyżeczki soli
Składniki na farsz:
1,5 szklanki białej kaszy gryczanej
2,5 szklanki wody
200 g twarogu
1 nieduża cebula
1 jajo
1 łyżeczka suszonego tymianku
4 łyżki natki pietruszki lub mięty
szczypta gałki muszkatołowej
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie farszu:
Kaszę gryczaną płuczemy na sicie, a następnie gotujemy ją we wrzątku pod przykryciem przez 10 minut. Wyłączamy kuchenkę i pozostawiamy ją jeszcze na 5 minut, by „doszła". Studzimy. Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju.
Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zawartość patelni łączymy z kaszą oraz pokruszonym twarogiem. Doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Wbijamy jajko i mieszamy. Przyrządzonym farszem wypełniamy ciasto.
Przygotowanie ciasta na pierogi:
Maślankę, mąkę oraz sól dokładnie łączymy ze sobą. Wyrabiamy około 10 minut. Jeżeli decydujemy się na użycie wrzątku, płyn najpierw mieszamy z mąką, a po wystudzeniu solimy i zagniatamy.
Niezależnie od metody przygotowania ciasta na koniec rozwałkowujemy je na cienki placek, podsypując blat dodatkowymi porcjami mąki. Wycinamy z niego krążki i przystępujemy do faszerowania.
Przygotowanie pierogów:
Przy pomocy łyżeczki wykładamy farsz na wszystkie przygotowane krążki ciasta. Palce oprószamy mąką, a następnie sklejamy pierogi. Gotowe sztuki trzymamy pod przykryciem do czasu, gdy będziemy je gotować.
Wyroby przyrządzamy w osolonym wrzątku, ostrożnie mieszają, by nie przykleiły się do dna. Będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. Podajemy je z wybraną okrasą.
Wskazówki:
Jajko możecie zastąpić 3 łyżkami mielonego siemienia lnianego zalanego 6 łyżkami wrzątku. Jeśli dodatkowo użyjecie tofu naturalnego zamiast twarogu, a ciasto na pierogi przyrządzicie z wykorzystaniem wrzątku, uzyskacie lubelski specjał w wersji wegańskiej.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty patent na pyszne domowe kabanosy. Lepsze niż ze sklepu
Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso? Wyjaśniamy czym się różnią
Prosty sposób na jajka na miękko. Już zawsze ugotujesz je idealnie
Źródło: dorotakaminska