Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wystrzałowe pierogi z kaszą gryczaną. Lubelski przysmak

Wystrzałowe pierogi z kaszą gryczaną. Lubelski przysmak

Wystrzałowe pierogi z kaszą gryczaną
canva/lauraag

Pierogi dość często goszczą na naszych talerzach. Lubelski specjał, który dzisiaj wam proponujemy, składa się z delikatnego ciasta wypełnionego kaszą gryczaną i twarogiem. Smakowity farsz sprawia, że danie jest sycące i aromatyczne. Koniecznie je wypróbujcie.

Pierogi przyrządza się w wielu wariantach. Oprócz klasycznej odsłony z mięsem czy z kapustą i grzybami warto sięgnąć po specjały kuchni regionalnej, które w cieście zamykają mniej popularne produkty. Takim smakołykiem są właśnie pierogi lubelskie. Spodobają się każdemu. Spróbujecie?

Przepis na wyśmienite pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej typu 550

  • pół szklanki maślanki lub wrzątku

  • pół łyżeczki soli

Składniki na farsz:

  • 1,5 szklanki białej kaszy gryczanej

  • 2,5 szklanki wody

  • 200 g twarogu

  • 1 nieduża cebula

  • 1 jajo

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • 4 łyżki natki pietruszki lub mięty

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie farszu:

Kaszę gryczaną płuczemy na sicie, a następnie gotujemy ją we wrzątku pod przykryciem przez 10 minut. Wyłączamy kuchenkę i pozostawiamy ją jeszcze na 5 minut, by „doszła". Studzimy. Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju.

Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zawartość patelni łączymy z kaszą oraz pokruszonym twarogiem. Doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Wbijamy jajko i mieszamy. Przyrządzonym farszem wypełniamy ciasto.

Przygotowanie ciasta na pierogi:

Maślankę, mąkę oraz sól dokładnie łączymy ze sobą. Wyrabiamy około 10 minut. Jeżeli decydujemy się na użycie wrzątku, płyn najpierw mieszamy z mąką, a po wystudzeniu solimy i zagniatamy.

Niezależnie od metody przygotowania ciasta na koniec rozwałkowujemy je na cienki placek, podsypując blat dodatkowymi porcjami mąki. Wycinamy z niego krążki i przystępujemy do faszerowania.

Przygotowanie pierogów:

Przy pomocy łyżeczki wykładamy farsz na wszystkie przygotowane krążki ciasta. Palce oprószamy mąką, a następnie sklejamy pierogi. Gotowe sztuki trzymamy pod przykryciem do czasu, gdy będziemy je gotować.

Wyroby przyrządzamy w osolonym wrzątku, ostrożnie mieszają, by nie przykleiły się do dna. Będą gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. Podajemy je z wybraną okrasą.

Wskazówki:

Jajko możecie zastąpić 3 łyżkami mielonego siemienia lnianego zalanego 6 łyżkami wrzątku. Jeśli dodatkowo użyjecie tofu naturalnego zamiast twarogu, a ciasto na pierogi przyrządzicie z wykorzystaniem wrzątku, uzyskacie lubelski specjał w wersji wegańskiej.

Pierogi z kaszą gryczaną są znakomite
Pierogi z kaszą gryczaną są znakomite

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotakaminska