Smakosze.pl Przepisy Niebywały kapuśniak z przepisu Gessler. 1 składnik mocno zaskakuje. Zupa zyskuje nowe oblicze
TRICOLORS/East News, canva/amberto4ka

Niebywały kapuśniak z przepisu Gessler. 1 składnik mocno zaskakuje. Zupa zyskuje nowe oblicze

28 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kapuśniak według przepisu Magdy Gessler jest idealnym daniem obiadowym na chłodniejsze dni. Zupa gotowana na kapuście kiszonej i białej, z dodatkiem grzybów i powideł śliwkowych nie ma sobie równych. Smak potrawy jest doskonale wyważony, każdy będzie prosił o dokładkę.

Magda Gessler gotuje kapuśniak inaczej niż wszyscy. Do zupy nie dodaje ani grama mięsa, wywar przygotowuje z podsmażonych na maśle warzyw rosołowych. Restauratorka do wywaru dodaje również świeże borowiki i łyżkę powideł śliwkowych, a całość doprawia ziarnami jałowca. To sekret doskonałego smaku.

Zamiast świeżych grzybów wykorzystaj grzyby suszone. Wcześniej namocz je jednak w ciepłej wodzie, żeby zmiękły. Suszony przysmak dodaj w niewielkiej ilości, żeby kapuśniak nie stracił swojego smaku.

Niektórzy kapuśniak gotują wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z białej. Magda Gessler łączy te dwa rodzaje kapusty, dzięki czemu zupa nie jest ani za kwaśna, ani zbyt delikatna w smaku. Kapuśniak z powidłami śliwkowymi podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam ugotowane ziemniaki, kleks kwaśnej śmietany i koperek.

Przepis Gessler na kapuśniak z dodatkiem powideł śliwkowych

Składniki na wywar:

  • marchew

  • korzeń pietruszki

  • kawałek selera

  • 2 cebule

  • liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • łyżka masła

  • 2 l zimnej wody

Dodatkowo:

  • 100 g białej kapusty

  • 250 g kiszonej kapusty

  • łyżka powideł śliwkowych

  • 2 grzyby leśne, np. borowiki, podgrzybki lub grzyby suszone

  • 4 ziarna jałowca

  • sól, pieprz

  • łyżka mąki

  • łyżka masła

Bezmięsny kapuśniak według przepisu Magdy Gessler. Zupa zachwyca smakiem

Cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler pokrój na mniejsze kawałki i przesmaż na 1 łyżce masła klarowanego, przełóż go garnka. Warzywa zalej 2 l zimnej wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu do uzyskania aromatycznego wywaru. Wyjmij warzywa.

Kapustę białą i kiszoną poszatkuj i wrzuć do wywaru. Dodaj pokrojone grzyby i gotuj do miękkości na małym ogniu. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj mąkę, smaż chwilę do powstania zasmażki. Dodaj do zupy razem z powidłami śliwkowymi, jałowcem i gotuj 10-15 minut. Kapuśniak dopraw do smaku solą i pieprzem. Podaj z ugotowanymi ziemniakami, smacznego.

Poznaj również przepis Gessler na aromatyczną zupę grzybową . Restauratorka podzieliła się swoim przepisem na pierogi ruskie . Sekretem jest doskonałe ciasto.

kapuśniak
canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy