Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nowy, pyszny sposób na kalafiora. Zanurz, zapiecz i zachwyć się smakiem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.11.2022 12:12

Nowy, pyszny sposób na kalafiora. Zanurz, zapiecz i zachwyć się smakiem

Nowy, pyszny sposób na kalafiora. Zanurz, zapiecz i zachwyć się smakiem
canva/HandmadePictures

Zapomnij o gotowanym kalafiorze z wody. Kalafior pieczony jest pomysłem na pyszny dodatek do obiadu, podwieczorek i kolację. Warzywo obtocz w panierce z parmezanu, bułki tartej i aromatycznych przypraw i zapiecz. Kalafior błyskawicznie zniknie z talerzy.

Niektórzy podają kalafior ze stopionym masłem i bułką tartą. Inni pieką go w całości lub w sosie śmietanowym. Kalafior pieczony w chrupiącej panierce bije na głowę wszystkie inne. Sekretem smaku jest parmezan i aromatyczne przyprawy: curry, czosnek granulowany i słodka, papryka mielona.

Kalafior pieczony w niezwykłej panierce będzie doskonałym dodatkiem do głównego dania. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryb i potraw wegetariańskich. Pieczony kalafior będzie również pyszną przekąską, podwieczorkiem lub kolacją na ciepło.

Kalafior zyska jeszcze pełniejszy smak, kiedy przed podaniem oprószysz go posiekaną natką pietruszki. Świeża natka pachnie przepięknie i wzmacnia walory smakowe oraz zdrowotne całej potrawy. Tak przygotowane warzywo zniknie z talerzy błyskawicznie.

Kalafior zapiekany z parmezanem, bułką tartą i aromatycznymi przyprawami

Składniki:

  • kalafior

  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej

  • łyżeczka czosnku granulowanego

  • pół łyżeczki przyprawy curry

  • 2/3 szklanki bułki tartej

  • 2 jajka

  • 1/3 szklanki startego parmezanu

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do wysmarowania formy

  • posiekana natka pietruszki do podania

Jak zrobić wyśmienitego kalafiora z piekarnika?

Kalafior podziel na małe różyczki i gotuj w osolonej wodzie 5 minut od momentu wrzenia, odcedź. Bułkę tartą wymieszaj z parmezanem, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, curry i słodką papryką.

Jajka wbij do miski, rozmąć widelcem lub rózgą. Różyczki kalafiora zanurz najpierw w jajku, a potem w panierce i układaj w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Kalafior piecz 15-20 minut, oprósz natką pietruszki i podaj.

Monika Mrozowska zdradziła swój patent na kalafior. Orientalne danie zrobisz w kilka minut. Z kalafiora przygotujesz także wyśmienite steki- tu poznasz przepis na steki z kalafiora, idealne na szybki i pożywny obiad.

kalafior
canva/chas53

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: