Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Podlewasz mięso na gulasz gorącą wodą? Wlej też szklankę aromatycznego napoju. Smak dania zachwyci

Podlewasz mięso na gulasz gorącą wodą? Wlej też szklankę aromatycznego napoju. Smak dania zachwyci

Wieprzowy gulasz z piwem
canva/deeaf

Gulasz wieprzowy jest prostym w przygotowaniu daniem. Duszone mięso zachwyca miękkością i delikatnością. Jeśli zwykle podlewasz je jedynie gorącą wodą, tym razem dolej do rondla też trochę piwa. Alkohol odparuje podczas gotowania, ale danie zyska na smaku, bo pozostaną w nim przyjemne, słodowe nuty.

 

Pyszny i sycący obiad czasem warto przygotować nieco inaczej. Gulasz wieprzowy, który wam dziś proponujemy, jest wyrazisty w smaku i niesamowicie aromatyczny. Wszystko za sprawą dodanej do duszenia szklanki jasnego piwa. Prościej i smaczniej się chyba nie da.

 

Przepis na wieprzowy gulasz z piwem

Składniki:

600 g łopatki wieprzowej

1 średnia czerwona papryka

1 duża cebula

2 spore ząbki czosnku

3 cm kawałek imbiru

1 szklanka jasnego piwa

2 łyżeczki mąki pszennej (niekoniecznie)

1 łyżeczka słodkiej papryki

pół łyżeczki ostrej papryki

3-4 ziarna ziela angielskiego

2 liście laurowe

sól i pieprz w ilości do smaku

olej rzepakowy do smażenia

woda

 

Babcia dolewała sekretny składnik do ciasta na pierogi. Wychodziły o wiele bardziej elastyczna

Jak zrobić smaczny gulasz? Zamiast bulionu dodajcie inny płyn

Mięso oczyszczamy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Oprószamy je solą i pieprzem, po czym rumienimy na patelni z dobrze rozgrzanym olejem. Przekładamy do rondla.

Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę oraz starty na tarce czosnek i imbir. Chwilę smażymy, przekładamy do rondla, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

Wlewamy dobrze podgrzane piwo, zagotowujemy, a po około 2 minutach zmniejszamy moc palnika i dusimy mięso, aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy gorącą wodę. Dodajemy oczyszczoną pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy jeszcze 5 minut bez przykrycia.

Jeśli sos powstały w rondlu nadal nie będzie wystarczająco gęsty, dodajemy rozprowadzoną w odrobinie płynu mąkę pszenną i całość zagotowujemy. Gulasz doprawiamy do smaku, podajemy np. z kaszą gryczaną niepaloną.

 

 

Koniecznie przetestuj te przepisy

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na sycące dania. Szczególnie polecamy znakomity patent na chłopski kociołek z mielonym mięsem. Być może skusi was również prosty i tani gulasz ziemniaczany.

Wieprzowy gulasz z piwem jest pyszny
canva/from_my_point_of_view

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Wytrawne tosty francuskie. Pomysł na pyszne śniadanie z kilkudniowego pieczywa

Jak upiec schab, by był soczysty? 1 czynność ma niebagatelne znaczenie. Zawsze o niej pamiętaj

Bezpieczne przechowywanie zapasów na Święta z lodówką Haier

Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama