Podlewasz mięso na gulasz gorącą wodą? Wlej też szklankę aromatycznego napoju. Smak dania zachwyci
Gulasz wieprzowy jest prostym w przygotowaniu daniem. Duszone mięso zachwyca miękkością i delikatnością. Jeśli zwykle podlewasz je jedynie gorącą wodą, tym razem dolej do rondla też trochę piwa. Alkohol odparuje podczas gotowania, ale danie zyska na smaku, bo pozostaną w nim przyjemne, słodowe nuty.
Pyszny i sycący obiad czasem warto przygotować nieco inaczej. Gulasz wieprzowy, który wam dziś proponujemy, jest wyrazisty w smaku i niesamowicie aromatyczny. Wszystko za sprawą dodanej do duszenia szklanki jasnego piwa. Prościej i smaczniej się chyba nie da.
Przepis na wieprzowy gulasz z piwem
Składniki:
600 g łopatki wieprzowej
1 średnia czerwona papryka
1 duża cebula
2 spore ząbki czosnku
3 cm kawałek imbiru
1 szklanka jasnego piwa
2 łyżeczki mąki pszennej (niekoniecznie)
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
3-4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
woda
Babcia dolewała sekretny składnik do ciasta na pierogi. Wychodziły o wiele bardziej elastyczna
Jak zrobić smaczny gulasz? Zamiast bulionu dodajcie inny płyn
Mięso oczyszczamy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Oprószamy je solą i pieprzem, po czym rumienimy na patelni z dobrze rozgrzanym olejem. Przekładamy do rondla.
Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę oraz starty na tarce czosnek i imbir. Chwilę smażymy, przekładamy do rondla, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Wlewamy dobrze podgrzane piwo, zagotowujemy, a po około 2 minutach zmniejszamy moc palnika i dusimy mięso, aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy gorącą wodę. Dodajemy oczyszczoną pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy jeszcze 5 minut bez przykrycia.
Jeśli sos powstały w rondlu nadal nie będzie wystarczająco gęsty, dodajemy rozprowadzoną w odrobinie płynu mąkę pszenną i całość zagotowujemy. Gulasz doprawiamy do smaku, podajemy np. z kaszą gryczaną niepaloną.
Koniecznie przetestuj te przepisy
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na sycące dania. Szczególnie polecamy znakomity patent na chłopski kociołek z mielonym mięsem. Być może skusi was również prosty i tani gulasz ziemniaczany.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wytrawne tosty francuskie. Pomysł na pyszne śniadanie z kilkudniowego pieczywa
Jak upiec schab, by był soczysty? 1 czynność ma niebagatelne znaczenie. Zawsze o niej pamiętaj
Bezpieczne przechowywanie zapasów na Święta z lodówką Haier
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama