Smakosze.pl Przepisy Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Porażający efekt jest zasługą 1 produktu
facebook.com/ankad21

Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Porażający efekt jest zasługą 1 produktu

4 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Mamy niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Wychodzą różowe, a ten szokujący efekt uzyskaliśmy dzięki dodatkowi jednego produktu — ugotowanego buraka. Zetrzyj go na tarce i dorzuć do wytłuczonych ziemniaków, a zobaczysz wielką odmianę. Te kluski będą jeść nawet z ciekawości.

Kluski śląskie są niezwykle smaczne i eleganckie. Często serwuje się je na rodzinnych uroczystościach. Doskonale pasują do mięs duszonych z sosem, ale nie tylko. Są proste do zrobienia, choć wymagają wcześniejszego ugotowania i wytłuczenia ziemniaków.

Jeśli jednak chcesz odmienić ich wygląd, możesz dodać do nich trochę startego buraka. Zmieni on nieco smak klusek, ale przede wszystkim ich wygląd. Nie będą już szaro-żółte, ale energetyczne, różowe.

Jak zrobić różowe kluski śląskie z burakiem?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 burak

  • mąka ziemniaczana

  • 1 jajko

  • sól

Przygotowanie buraczanych klusek śląskich

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, osusz, wytłucz, kiedy są jeszcze ciepłe, wystudź.

Burak wyszoruj, ugotuj. Wystudź, obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz tu też wykorzystać kupne, gotowane buraki.

Ziemniaki przełóż do miski, uformuj z nich kopułę, podziel ją na cztery równe części. Jedną część wyjmij, a jej miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną.

Dodaj wyjętą część masy ziemniaczanej, a także starty burak i jajko. Masę wymieszaj, wyrób na gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki ziemniaczanej.

Z masy ziemniaczanej odrywaj małe porcje i formuj z niej kulki. W każdej zrób wgłębienie np. rączką od drewnianej łyżki lub małym palcem.

W garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć kluski, zamieszaj i gotuj je ok. 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na wierzch.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis Magdy Gessler na kluski śląskie , a także recepturę na żółte kluski śląskie .

burak
canva/dinoforlena

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy