Bajecznie pyszne kluski śląskie w kolorze słońca. Smaczny i efektowny dodatek do dań
Kluski śląskie z dodatkiem aromatycznej przyprawy są jeszcze smaczniejsze i mają piękny, żółty kolor. Kluseczki są świetnym dodatkiem do dań głównych, a przygotujesz je w bardzo prosty sposób. Poznaj przepis na zachwycające kluski śląskie w kolorze słońca z dodatkiem kurkumy.
Kluski śląskie z kurkumą przygotowujemy w nieco inny sposób niż te tradycyjne. Podstawową różnicą jest sposób gotowania ziemniaków- młode ziemniaki gotujemy w mundurkach, a dopiero po ugotowaniu i ostudzeniu obieramy i przeciskamy.
Tak ugotowane ziemniaki są o wiele smaczniejsze, niż warzywa gotowane w tradycyjny sposób. Dodatek kurkumy dodatkowo podkręci smak klusek, dzięki czemu nabiorą charakteru i pięknego koloru.
Do klusek śląskich z kurkumą możemy przygotować wszystko, na co tylko mamy ochotę. Roladki wołowe, gulasz, możemy przygotować okrasę z boczku lub cebuli. Kluski śląskie smakują doskonale również z surówką z czerwonej kapusty, burakami i ogórkami kiszonymi.
Ugotujmy dokładnie tyle klusek, ile będzie potrzebnych na obiad. Resztę możemy zamrozić i wykorzystać w innym dniu. Jak najlepiej zamrozić kluski śląskie? Kluski poukładaj w zamrażalniku w taki sposób, żeby się nie stykały.
Gdy będą już zamrożone, możemy przełożyć je do woreczków strunowych. Jeśli od razu włożymy kluski do woreczków, posklejają się i zamiast nich wyciągniemy ziemniaczaną bryłę, z której już raczej nic nie zrobimy.
Przepis na kluski śląskie z kurkumą
Składniki na 4 porcje:
1,2 kg młodych ziemniaków
szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kurkumy
2 jajka
pół łyżeczki soli
Jak zrobić kluski śląskie z kurkumą?
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w całości w osolonej wodzie i odstaw do ostygnięcia. Następnie obierz je, pokrój i zmiel w maszynce do mięsa lub przepuść przez praskę do ziemniaków. Masę ziemniaczaną przełóż do większej miski.
Dodaj mąkę ziemniaczaną, wbij jajka, wsyp kurkumę i sól i dokładnie wyrabiaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i uzyskasz jednolite ciasto. Z ciasta odrywaj po małym kawałku i formuj kluseczki.
W każdej klusce na środku zrób palcem malutkie wgniecenie. W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj do niej łyżeczkę soli. Kluski wrzucaj partiami na wrzątek i gotuj około 6 minut na wolnym ogniu, aż wypłyną na wierzch. Wyjmij je przy pomocy łyżki cedzakowej i podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ sommail
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Szwedzki patent na pieczone ziemniaki. Kluczowa jest 1 czynność
Idealnie doprawiony domowy smalec z dodatkiem mleka. Przepis krok po kroku
Zachwycające kwiaty czarnego bzu w cieście. Cudowna letnia przekąska
Źródło: doradcasmaku.pl