Babcia Hania robi najlepsze gołąbki na świecie. Zero zbędnych udziwnień, pełnia smaku
Gołąbki najlepiej smakują, gdy przygotowuje się je według sprawdzonej receptury. Przepis babci Hani jest prosty, a smak zanurzonych w pomidorowym sosie kapuścianych zawijasów z mięsem i ryżem spodoba się każdemu, kto ceni klasyki kuchni polskiej. Spróbujecie?
Gołąbki z mięsem i ryżem prawdopodobnie są najczęściej serwowaną wersją faszerowanej kapusty. Choć często zachęcamy was do kulinarnych eksperymentów, wiemy, że powrót do znanych z domu smaków bywa przyjemny. Wypróbujcie nasz przepis, a jeszcze nie raz się na niego skusicie.
Przepis na smakowite gołąbki babci Hani
Składniki:
1 główka białej kapusty
1 szklanka białego ryżu
400 g mielonego mięsa wieprzowego, najlepiej z szynki
1 jajo
500 ml przecieru pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej
1 duży liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie gołąbków babci Hani:
Ryż płuczemy na sicie, a następnie gotujemy go o miękkości w dwóch szklankach osolonej wody. Główkę kapusty pozbawiamy głąba. Umieszczamy ją w dużym, wypełnionym wrzątkiem garnku otworem do dołu. Obgotowujemy warzywo, by oddzielić liście. Studzimy.
Mięso mielone łączymy z jajem i przestudzonym ryżem w większej misce. Farsz doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie każdy liść kapusty wypełniamy 1-2 łyżkami masy i zawijamy. Uformowane gołąbki układamy w garnku, o dnie uprzednio wyłożonym mniejszymi kawałkami kapusty.
Wlewamy nieco wody oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy przez godzinę na niewielkim ogniu. Po tym czasie wlewamy przecier pomidorowy. Dodajemy również mąkę. Podgrzewamy jeszcze chwilę. Gołąbki babci Hani podajemy na ciepło ze świeżym pieczywem lub odrobiną kwaśnej śmietany.
Jeśli jednak wolicie przygotować po bezmięsne gołąbki, polecamy wam pyszny przepis na to kapuściane danie z soczewicą i pieczarkami. Spodobają wam się też z pewnością gołąbki z ziemniaczanym farszem, w których boczek wystarczy zamienić na podsmażony tempeh, by danie było wegetariańskie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca
Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Szokujący efekt jest zasługą 1 produktu
Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis
Źródło: wszelkieprzepisy