Smakosze.pl Przepisy Niecodzienny mazurek na Wielkanoc z dżemem. Najprostszy przepis
canva/wideonet

Niecodzienny mazurek na Wielkanoc z dżemem. Najprostszy przepis

26 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zdradzimy wam najprostszy przepis na niecodzienny mazurek na Wielkanoc z dżemem. Jak go zrobić? Wystarczy kruche ciasto posmarować tym składnikiem i całość upiec. Potem możecie dekorować mazurek waszymi ulubionymi polewami i bakaliami.

Mazurek jest typowym ciastem wielkanocnym. Zwykle piecze się go na kruchym cieście, smaruje polewą, słodką masą lub czekoladą i dekoruje na przykład bakaliami. Dla przełamania słodkiego smaku, ciasto warto posmarować kwaśnym dżemem. Te dwa smaki doskonale się zbalansują, przekonajcie się o tym sami.

Niecodzienny mazurek na Wielkanoc z dżemem

Składniki:

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 15 dag masła

  • 8 dag cukru pudru

  • 2 żółtka

oraz:

  • pół słoika kwaskowego dżemu, np. malinowego, porzeczkowego

  • 1 puszka masy krówkowej

  • spłatkowane migdały i suszone owoce do dekoracji

Przygotowanie mazurka

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj kawałki masła. Posikaj całość nożem, a potem rozkrusz w placach.

Do sypkich składników dodaj cukier puder i żółtka. Szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię, włóż na pół godziny do lodówki.

Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek. Z resztek ciasta uformuj wokół wałeczki. Dżem przetrzyj przez sitko, posmaruj nim ciasto.

Ciasto piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika lekko ją przestudź.

Masę krówkową rozmieszaj łyżką, by stała się smarowna. Rozprowadź ja na wierzchu mazurka. Udekoruj go migdałami i suszonymi owocami.

Po więcej przepisów na mazurki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tu np. recepturę na mazurek pomarańczowy , a także dowiecie się, jak przygotować wyjątkowo kruchy mazurek .

dżem
dżem

Źródło zdjęcia: canva/stuartbur

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domowe-wypieki, winiary Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy