Niecodzienny mazurek na Wielkanoc z dżemem. Najprostszy przepis
Zdradzimy wam najprostszy przepis na niecodzienny mazurek na Wielkanoc z dżemem. Jak go zrobić? Wystarczy kruche ciasto posmarować tym składnikiem i całość upiec. Potem możecie dekorować mazurek waszymi ulubionymi polewami i bakaliami.
Mazurek jest typowym ciastem wielkanocnym. Zwykle piecze się go na kruchym cieście, smaruje polewą, słodką masą lub czekoladą i dekoruje na przykład bakaliami. Dla przełamania słodkiego smaku, ciasto warto posmarować kwaśnym dżemem. Te dwa smaki doskonale się zbalansują, przekonajcie się o tym sami.
Niecodzienny mazurek na Wielkanoc z dżemem
Składniki:
na ciasto:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
15 dag masła
-
8 dag cukru pudru
-
2 żółtka
oraz:
-
pół słoika kwaskowego dżemu, np. malinowego, porzeczkowego
-
1 puszka masy krówkowej
-
spłatkowane migdały i suszone owoce do dekoracji
Przygotowanie mazurka
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj kawałki masła. Posikaj całość nożem, a potem rozkrusz w placach.
Do sypkich składników dodaj cukier puder i żółtka. Szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię, włóż na pół godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek. Z resztek ciasta uformuj wokół wałeczki. Dżem przetrzyj przez sitko, posmaruj nim ciasto.
Ciasto piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Po wyjęciu z piekarnika lekko ją przestudź.
Masę krówkową rozmieszaj łyżką, by stała się smarowna. Rozprowadź ja na wierzchu mazurka. Udekoruj go migdałami i suszonymi owocami.
Po więcej przepisów na mazurki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tu np. recepturę na mazurek pomarańczowy , a także dowiecie się, jak przygotować wyjątkowo kruchy mazurek .
Źródło zdjęcia: canva/stuartbur
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak wykorzystać wodę po gotowaniu kiełbasy? Nic się nie zmarnuje
-
Przepis na błyskawiczny żurek na Wielkanoc. Cudowna zupa w 40 minut
Źródło: domowe-wypieki, winiary Zapraszamy na nasz Instagram