Smakosze.pl
Mazurek pomarańczowy

pixabay.com

Mazurek pomarańczowy, zaczaruj swoją Wielkanoc!

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Nieodłącznie kojarzony z Wielkanocą mazurek, to ciasto które poza świętami pieczemy rzadko albo wcale. Dlatego też warto, żeby ten jeden raz w roku, wypiek ten był wyjątkowy i taki właśnie jest mazurek pomarańczowy, inny od wszystkich, wyjątkowy i wciąż bardzo świąteczny.

Czym są mazurki?

Tradycyjnie mazurek to ciasto przyrządzane w okresie Wielkanocy, które przygotować można z każdego rodzaju ciasta. Często składa się z dwóch różnych ciast np. kruchego i biszkoptowego. Mazurek przekłada się lub chyba częściej pokrywa jego wierzch, masą - najczęściej orzechową, kajmakową, pomarańczową, rzadziej dżemem. Ważnym elementem ciasta jest też misternie ułożona na nim dekoracja z orzechów czy kandyzowanych owoców lub posypka. 

Mazurki to bardzo niskie ciasta o ok. 4 cm wysokości, co szczególnie rzuca się w oczy w zestawieniu z tradycyjnymi babami wielkanocnymi.

Co ciekawe, mazurek nie powstał jako polskie ciasto, ale przybył do naszego kraju około XVII wieku. Mazurki prawdopodobnie dotarły do nas z Turcji i od początku stanowiły pewnego rodzaju symbol zakończenia Wielkiego Postu. Kiedyś mazurek stanowił prawdziwą nagrodę dla osób, które przez 40 dni utrzymywały post i nie spożywały potraw mięsnych ani deserów. Mówi się, że dzisiejsza znana nam nazwa związana jest z dawnym określeniem osoby, która mieszkała na Mazowszu, czyli “mazur”. To tam mazurki były kiedyś wyjątkowo popularne.

Jak przygotować mazurek pomarańczowy?

składniki:

  • ciasto

  • 300 g mąki pszennej

  • 200 g masła

  • 100 g cukru pudru

  • 3 żółtka

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

masa:

  • 5 pomarańczy

  • 2 cytryny

  • 350  g cukru

  • 100 g migdałów

polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • ¼ szklanki mleka

Przygotowanie:

ciasto:

  • Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, cukier puder i cukier wanilinowy i wymieszać łopatką lub mikserem. Miksować do momentu tworzenia się grudek ciasta.

  • Do masy dodać żółtka i wyrabiać ciasto do połączenia się składników w gładką masę, następnie zawinąć je w folię i włożyć do lodówki do schłodzenia na ok. 1-2 godziny.

  • Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 20 x 30 cm.

  • Następnie przygotować formę i posmarować ją masłem, ciasto rozłożyć na formie i podziurkować za pomocą widelca, następnie wstawić do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika.

  • Piekarnik nastawić na 180 stopni.

  • Po nagrzaniu się piekarnika, wsadzić formę z ciastem i piec przez ok. 25 minut do uzyskania przez ciasto złotego koloru.

masa:

  • Cytrusy umyć w gorącej wodzie, odciąć stwardniałe czubki owoców, a następnie zmielić je przez maszynkę razem ze skórką, pozbyć się pestek.

  • Owoce włożyć do garnka i dodać do nich cukier, podgrzewać przez około pół godziny do czasu, aż masa stanie się przejrzysta, wówczas zdjąć garnek z palnika.

  • Obrać i posiekać drobno migdały, a następnie dodać je do garnka i wymieszać z pozostałymi składnikami.

  • Masę rozsmarować równomiernie po upieczonym cieście.

polewa:

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie dodać mleko i dokładnie wymieszać do gładkiej konsystencji. Następnie wylać polewę na ciasto po nałożeniu masy.

  • Na wierzchu mazurek można ozdobić dodatkowo według uznania migdałami, kandyzowanymi czy suszonymi owocami lub zostawić z samą polewą.

  • Mazurek pomarańczowy można ozdobić świetnie dzięki kandyzowanym pomarańczom! 

W jaki sposób kandyzować pomarańcze?

Kandyzowane pomarańcze nadadzą się świetnie jako dekoracja na ciasto, ale również jako dodatek do porannej owsianki. 

składniki:

  • 2 pomarańcze 

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka wody

przygotowanie:

Pomarańcze bardzo dokładnie umyć, wyparzyć i pokroić na cienkie plasterki. Następnie do szerokiego garnka wsypać cukier i wlać wodę, gotować do rozpuszczenia się cukru. Na powstały syrop ułożyć pokrojone pomarańcze i gotować na średniej mocy palnika, podczas gotowania obracając plasterki. Gotować do momentu aż pomarańcze staną się szkliste a syrop gęsty, co powinno zająć około godziny. Tak przygotowane plasterki ułożyć na płasko na papierze do pieczenia. Kandyzowane pomarańcze można przechowywać w słoiku i przygotować je kilka dni wcześniej.

Marciszyn IgaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kawa z lodami

Przepisy

Idealny poobiedni deser – kawa z lodami

Czytaj więcej >
Puszyste ciasto na naleśniki

Przepisy

Jak zrobić niezwykle puszyste ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >
pierogi z mięsem

Przepisy

Przepis na pierogi z mięsem po rosole

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto wlać sok z cytryny do biszkoptu?

Czytaj więcej >
sałatka

Przepisy

Nietypowa sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna pasta z makreli o pomidorowym smaku

Czytaj więcej >