Jak przygotować idealnie kruchy mazurek na Wielkanoc? Mamy garść praktycznych porad
Mazurek jest najbardziej dekoracyjnym ciastem wielkanocnym. Dziś powiemy wam, jak przygotować idealnie kruchy mazurek na Wielkanoc. Mamy garść praktycznych porad, dzięki którym tym razem upieczone przez was ciasto ucieszy nie tylko oczy, ale też podniebienia waszych gości. Jedną z podstawowych zasad jest dodawanie do mazurka wyłącznie żółtek. Polacy często dodają same jajka, przez co ciasto wychodzi twarde. O czym jeszcze należy pamiętać?
Mazurki wielkanocne wyglądają często jak jadalne obrazki. Stanowią doskonałą, naturalną dekorację stołu. Jednak oczywiście powinny nie tylko zdobić, ale też świetnie smakować.
Mazurki piecze się na różnych rodzajach ciasta, np. biszkoptowym, ucieranym, francuskim, kruchym, półkruchym lub na waflach. Jednak to kruche ciasto jest tym najpopularniejszym i uchodzącym za najsmaczniejsze.
Niestety mazurek na kruchym spodzie potrafi przysporzyć sporo problemów. Często bowiem zdarza się, że po upieczeniu ciasto jest bardzo twarde. Pomożemy wam rozwiązać ten problem.
Jak przygotować idealnie kruchy mazurek na Wielkanoc?
Delikatność kruchego ciasta zależy od kilku czynników. Po pierwsze, ciasto uzyska większą kruchość, jeśli dodamy do niego same żółtka, a nie całe jajka. Żółtka mogą być surowe, ugotowane lub i takie, i takie.
Do ciasta zamiast zwykłej mąki pszennej, lepiej jest użyć mąki krupczatki. Nadaje ona ciastu piaskowatości, podobnie zresztą jak smalec. Dlatego też część masła dodanego do ciasta, warto zastąpić smalcem. Generalnie do ciasta dodawajmy schłodzony tłuszcz, bo wtedy jego kruchość będzie większa.
By ciasto wyszło kruche, nie można go też zbyt długo zagniatać. Dlatego najlepiej najpierw posiekać masło z mąką, potem składniki rozkruszyć w palcach na piasek, a na koniec dodać np. żółtka i śmietanę i szybko połączyć ciasto w całość.
Gotowe ciasto, warto jest przed pieczeniem dobrze schłodzić. W tym celu najlepiej zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Pamiętajmy też o tym, że by ciasto było delikatne, nie może być zbyt grube. Dlatego rozwałkujmy je dość cienko przed pieczeniem. Nie podsypujmy go jednak zbyt mocno mąką, bo też stanie się twarde.
Kruche ciasto należy piec w piekarniku o temperaturze 200 st. C. Pieczone w niższej temperaturze będzie twardsze, bo zacznie się z niego wytapiać tłuszcz.
Ważne wskazówki
Robiąc kruche ciasto lepiej użyć cukru pudru. Cukier kryształ zwykle nie zdąży się rozpuścić w czasie zagniatania ani pieczenia i będzie widoczny w cieście w postaci punkcików.
By uniknąć nadmiernego podsypywania ciasta mąką, najlepiej rozwałkować je między dwiema warstwami papieru do pieczenia.
Po przełożeniu ciasta na blachę dobrze jest ponakłuwać je widelcem. To zapobiegnie wybrzuszaniu się ciasta w czasie pieczenia. Gdy bąble powietrza zaczną się pojawiać w czasie pieczenia, najlepiej od razu je przekłuć np. wykałaczką.
W naszym serwisie znajdziecie też przepisy na inne ciasta wielkanocne. Sprawdźcie, jak zrobić babkę z brzoskwiniami, a także poznajcie przepis na babeczki czekoladowo-marchewkowe.
Źródło zdjęcia: canva/wideonet
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ile należy gotować jajka na miękko? Kluczowa jest 1 ważna zasada, koniecznie pamiętaj
Obłędnie puszyste racuchy drożdżowe bez jajek. Każdy będzie błagał o przepis
Czy warto używać zabielacza do kawy? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Źródło: haps, przepisy