Smakosze.pl Przepisy Niemożliwie soczyste, delikatne i pyszne schabowe marynowane w kefirze
canva/12MN

Niemożliwie soczyste, delikatne i pyszne schabowe marynowane w kefirze

16 stycznia 2022

Soczyste, lekko zrumienione i rozpływające się w ustach kotlety schabowe są marzeniem każdego jedzącego mięso smakosza. Zamarynowanie ich w kefirze sprawi, że właśnie takie będą — nieziemsko pyszne i wyjątkowo delikatne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Zdradzaliśmy wam już wiele receptur pozwalających przyrządzić ten mięsny klasyk. Wystarczy wspomnieć wyjątkowe schabowe po gdańsku czy kotlety marynowane w piwie . Marynata na bazie kefiru także pomoże wam uzyskać smaczne, a przede wszystkim niezwykle soczyste mięso. Jej przygotowanie jest przy tym bardzo proste. Skusicie się?

Przepis na kotlety schabowe marynowane w kefirze

Składniki:

  • 4 plastry schabu o grubości ok. 2 cm

  • 4 jaja

  • 1 szklanka kefiru

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Kefir przelewamy do naczynia, w którym będziemy marynować kotlety i mieszamy go z solą oraz pieprzem. Na desce układamy kawałek folii spożywczej, a na nim kładziemy plaster mięsa.

Przykrywamy go drugim, równie dużym, płatem folii. Mięso rozbijamy tłuczkiem na dość cienki kotlety, uważając, by nie zrobić w nim dziury. Czynność powtarzamy ze wszystkimi kawałkami schabu.

Cienkie plastry umieszczamy w kefirze i wstawiamy je do lodówki na kilka godzin. W jednej misce jaja mieszamy z solą i pieprzem przy pomocy widelca. Do kolejnych dwóch wsypujemy trochę mąki i bułki tartej.

Kotlety wyjmujemy z marynaty, usuwając jej nadmiar przy pomocy łyżki. Schab umieszczamy kolejno w mące, jaju i bułce tartej, a następnie smażymy go na dobrze rozgrzanym oleju przez około 2 minuty z każdej strony. Rumiane kotlety osuszamy z nadmiaru tłuszczu i serwujemy.

Szklanka kefiru
Szklanka kefiru wystarczy, by wyczarować soczyste schabowe

Źródło zdjęcia: canva/Irina Bolshunova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rodzinnakuchniaanetty

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy