Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sekretna marynata do kotletów schabowych po gdańsku - wychodzą obłędnie kruche
Renata Materlińska
Renata Materlińska 11.11.2021 01:00

Sekretna marynata do kotletów schabowych po gdańsku - wychodzą obłędnie kruche

smażenie schabowego
canva/gbh007

Kotlety schabowe przyrządzamy od lat, jednak nadal mogą nas zaskoczyć. Na przykład niezwykłą soczystością czy smakiem. Takie cuda zdziała, chociażby sekretna marynata do kotletów schabowych po gdańsku. Sprawi ona, że kotlety będą niezwykle kruche i smaczne.

Ile gotujących, tyle sposobów na zrobienie schaboszczaków. Jedni rozbijają je cieniej, inni grubiej. Niektórzy przyprawiają je tylko solą i pieprzem, inni sięgają też po zioła.

Marynowanie schabowych również jest popularne i można je zrobić na wiele sposobów. My proponujemy przygotować kotlety schabowe w piwnej marynacie.

Sekretna marynata do kotletów schabowych po gdańsku — wychodzą obłędnie kruche

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 szklanki jasnego piwa

  • świeże zioła, np. bazylia, tymianek, estragon

  • sól, pieprz

  • 1 jajko

  • 1 szklanka tartej bułki

  • olej do smażenia

  • 150 ml śmietany

Przygotowanie kotletów schabowych po gdańsku

Plastry schabu rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz je solą i pieprzem. Umieść w marynacie z piwa, posiekanego czosnku i ziół. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Kotlety osącz z marynaty. Panieruj je w roztrzepanym jajku, a potem w tartej bułce. Kładź na patelnię z olejem i smaż, by były z obu stron rumiane.

Śmietanę dopraw solą, pieprzem i posiekanym ziołami. Polej nią kotlety i podgrzewaj całość kilka minut na małym ogniu.

Tak przygotowane schabowe najlepiej smakują podane z ugotowanymi ziemniakami i surówką np. z kapusty.

Po więcej inspiracji dotyczących przygotowania schabowych zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na kotlety schabowe z nadzieniem musztardowo-serowym, a także na schabowe marynowane w majonezie.

piwo
piwo

Źródło zdjęcia: canva/siriwannapatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zpierwszegotloczenia

Zapraszamy na nasz Instagram