Smakosze.pl Przepisy Niesamowite ciastka z maszynki jak za dawnych lat. Maszynowce wywołają nostalgiczne wspomnienia
ciastka z maszynki

Niesamowite ciastka z maszynki jak za dawnych lat. Maszynowce wywołają nostalgiczne wspomnienia

21 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Przypominamy dziś przepis na niesamowite ciastka z maszynki jak za dawnych lat. Robiła je mama, robiła je babcia — maszynowce z pewnością u każdego wywołają nostalgiczne wspomnienia. Do ich przygotowania potrzebujesz odrobiny amoniaku. Składnik ten sprawi, że ciastka ładnie wyrosną, będą kruche i chrupiące.

Ciastka formowane przy użyciu specjalnej nakładki do maszynki do mielenia mięsa były wielkim hitem PRL-u. Wystarczyło tylko zagnieść ciasto, a potem wkładać je do maszynki i kręcić korbką. Z drugiej strony wychodziły różnie formowane pasma. Trzeba było je tylko pokroić na kawałki, ułożyć na blasze i upiec.

Przepis na ciastka z maszynki

Składniki:

  • 70 dag mąki pszennej

  • 1 cukier wanilinowy

  • 2/3 szklanki cukru pudru

  • szczypta soli

  • po 1/4 łyżeczki amoniaku i proszku do pieczenia

  • ok. 16 dag masła

  • 1 łyżka smalcu

  • 4 żółtka

  • 2 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie ciastek z maszynki

Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj do niej cukier puder i wanilinowy, a także amoniak, proszek do pieczenia i sól. Składniki wymieszaj.

Dodaj do nich kawałki masła, posiekaj całość, rozetrzyj w palcach. Do ciasta dodaj też smalec, żółtka i śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą, włóż na kilka godzin do lodówki. Na maszynce do mielenia mięsa zamontuj końcówkę do robienia ciastek. Ciasto dziel na kawałki, wkładaj je do maszynki i kręć korbą, aż z drugiej strony wyjdą pasy ciasta.

Paski ciasta krój na kawałki długości mniej więcej 7-10 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 12 minut w 180 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne przysmaki PRL-u. Sprawdź, jak zrobić ciasto Cielaczek , a także , jak przygotować blok czekoladowy .

kruche ciasto
canva/natashabreen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker, przyslijprzepis

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy