Kultowe ciasto "Cielaczek" z czasów PRL-u. Najlepszy przepis
Dawniej ciasta dla wielu osób smakowały znacznie lepiej i dzisiaj tęsknimy do tych wspomnień. Jednym ze sposobów na powrót do starych czasów, jest przygotowanie kultowego już ciasta "Cielaczek". Połączenie czekoladowego ciasta i masy serowej daje wspaniale prezentujące się połączenie.
Ciasto "Cielaczek" jest prawdziwym smakiem dzieciństwa. Jego przygotowanie jest proste, składniki kosztują niewielkie pieniądze i są łatwo dostępne. Pamiętaj, aby użyć w przepisie kakao bez cukru - dzięki niemu deser będzie miał głęboki i intensywny smak.
Przepis na ciasto "Cielaczek"
Składniki:
Ciasto:
1 kostka masła
300 g cukru
2 szklanki mąki
4 łyżki kakao
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
4 łyżki wody
Masa serowa:
500 g sera białego
szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
100 g masła
2 jajka
Zacznij od wykonania ciasta. Wrzuć do rondelka kostkę masła, kakao, ekstrakt waniliowy i wodę. Postaw garnek na gazie i zagotuj. Oddziel białka od żółtek. Białka schowaj do lodówki.
Gdy mieszanka w garnku ostudzi się do temperatury pokojowej, dodaj do niej żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj masę na gładką konsystencję. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.
Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie składniki masy serowej umieść w misce i wymieszaj. Nakładaj ją pojedynczymi łatkami na ciasto kakaowe. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 1 godzinę. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego. Ten tekst wyjawia, dlaczego do sernika warto wlać olej roślinny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Krokiety z mięsem z rosołu. Tani i prosty pomysł na obiad od Kuronia
Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata. Przepis krok po kroku
Źródło: gazetakrakowska