Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowe ciasto "Cielaczek" z czasów PRL-u. Najlepszy przepis
Adam Moskal
Adam Moskal 11.03.2022 01:00

Kultowe ciasto "Cielaczek" z czasów PRL-u. Najlepszy przepis

Kultowe ciasto "Cielaczek"
Screen z filmu na kanale Domowy Smak Jedzenia na YouTube

Dawniej ciasta dla wielu osób smakowały znacznie lepiej i dzisiaj tęsknimy do tych wspomnień. Jednym ze sposobów na powrót do starych czasów, jest przygotowanie kultowego już ciasta "Cielaczek". Połączenie czekoladowego ciasta i masy serowej daje wspaniale prezentujące się połączenie.

Ciasto "Cielaczek" jest prawdziwym smakiem dzieciństwa. Jego przygotowanie jest proste, składniki kosztują niewielkie pieniądze i są łatwo dostępne. Pamiętaj, aby użyć w przepisie kakao bez cukru - dzięki niemu deser będzie miał głęboki i intensywny smak.

Przepis na ciasto "Cielaczek"

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kostka masła

  • 300 g cukru

  • 2 szklanki mąki

  • 4 łyżki kakao

  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 6 jajek

  • 4 łyżki wody

Masa serowa:

  • 500 g sera białego

  • szklanka cukru

  • 1 budyń śmietankowy

  • 100 g masła

  • 2 jajka

Zacznij od wykonania ciasta. Wrzuć do rondelka kostkę masła, kakao, ekstrakt waniliowy i wodę. Postaw garnek na gazie i zagotuj. Oddziel białka od żółtek. Białka schowaj do lodówki.

Gdy mieszanka w garnku ostudzi się do temperatury pokojowej, dodaj do niej żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj masę na gładką konsystencję. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem.

Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie składniki masy serowej umieść w misce i wymieszaj. Nakładaj ją pojedynczymi łatkami na ciasto kakaowe. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 1 godzinę. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego. Ten tekst wyjawia, dlaczego do sernika warto wlać olej roślinny.

Ciasto
Źródło zdjęcia: Screen z filmu na kanale paraZgara na YouTube

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gazetakrakowska

Tagi: Ciasto