Niesamowite naleśniki bez mleka i wody na bazie soku pomarańczowego
Naleśniki są wyjątkowo popularne, dlatego prawdopodobnie każdy doskonale zna ich smak - z tego powodu warto niekiedy wprowadzić do swojej kuchni coś nowego. Niżej zdradzamy jak przygotować je na soku pomarańczowym. Wyjątkowy i intensywny smak cytrusowych naleśników jest na tyle charakterystyczny, że zapamiętasz go na długo.
Naleśniki są uniwersalnym daniem, co pozwala sporządzać je z najróżniejszych składników. Jeśli zabrakło ci w lodówce mleka lub po prosto masz ochotę na coś nowego - sięgnij po naszą wersję na soku pomarańczowym. Te naleśniki są orzeźwiające i wyjątkowo świeże, co zapamiętasz na długo.
Przepis na naleśniki na soku pomarańczowym
Składniki:
250 ml soku pomarańczowego
1 jajko
160 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól
olej
Zacznij od przesiania mąki wraz z sodą oczyszczoną do dużej miski. Wsyp do nich sól i dokładnie je wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić przyprawę. W tym samym czasie wyjmij z lodówki jajko.
Oddziel żółtko od białka. Wlej białko do osobnej miski i ubij je na sztywną pianę. Do soku pomarańczowego dodaj żółtko, wymieszaj. Wlej sok do mąki i energicznie zmiksuj ciasto. Następnie połącz je delikatnie z ubitym białkiem.
Lekko natłuszczoną patelnię postaw na mocnym gazie, wylewaj na nią porcję ciasta i smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Podawaj je ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz patent na nieprzywierające do patelni naleśniki. Ten tekst wyjawia przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków.
Źródło zdjęcia: canva/Mariana_Romaniv, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ciasto Kukułka jest hitem każdej imprezy. Wersja bez pieczenia robi się niemal sama
Ekspresowy gulasz z ciecierzycy – tani i szybki obiad. Wystarczą tylko 3 składniki
Źródło: przyslijprzepis