Smakosze.pl Dieta Niesamowite właściwości liści z orzecha
pixelshot

Niesamowite właściwości liści z orzecha

26 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Liście orzecha mają wiele właściwości zdrowotnych, jeśli więc masz w swojej okolicy to drzewo, nazbieraj pełny kosz. Działają antybakteryjnie, a także ściągająco. Doskonale sprawdzają się przy sporządzaniu naparów oraz odwarów.

Liście orzecha wydawać się mogą mało wartościowym produktem - najczęściej zdobywamy je zupełnie przypadkowo podczas zrywania orzechów, a następnie szybko wyrzucamy do kompostownika lub na śmietnik.

Niestety, jeśli utylizujemy liście orzecha, popełniamy ogromny błąd. Na ich bazie można przygotować wiele pożytecznych specyfików, które mają możliwość wspomagania chorych na najróżniejsze schorzenia.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Które liście orzecha najlepiej zrywać?

Przed zerwaniem ich z drzewa, należy dokładnie się przyjrzeć. Jeśli widać na nich plamy, dziury czy odbarwienia, a ich kolor jest soczysto zielony - śmiało możesz pakować je do swojego kosza czy torby.

Po zebraniu rozłóż liście w suchym miejscu i zaczeka, aż całkowicie wyschną. Gdy wszystkie wysuszą się, należy przejść do drugiego etapu selekcji. Do wykorzystania nadają się bowiem jedynie te, które zachowały zielony kolor. Resztę wyrzuć na kompostownik.

Po odrzuceniu nienadających się sztuk przełóż resztę do szczelnego, czystego i suchego pojemnika. Może być zwykły słoik. Samo naczynie przetrzymuj w miejscu bez kontaktu ze światłem słonecznym oraz wilgocią.

Na co pomagają liście orzecha?

Napar z liści orzecha sprawdza się przy biegunkach, leczeniu stanów zapalnych układu pokarmowego, czy chorób skóry. Aby sporządzić napar, wystarczy łyżkę suszonych liści zalać szklanką wrzątku.

Odwar z kolei łagodzi dolegliwości jamy ustnej, nadmierną potliwość oraz infekcje grzybicze. Do jego ugotowania należy łyżkę suszu zalać wodą i podgrzewać na granicy gotowania przez 30 minut.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia, po których zmarło niemowlę w niemieckim szpitalu. Ten tekst poświęcony został doskonałej recepturze na zapiekanego w serowo-śmietanowym sosie kalafiora.

Jeśli chcesz wykorzystać liście orzecha jako dodatek do kąpieli, pół kilograma zagotuj w jednym litrze wody. Podgrzewaj całość przez 30 minut i wlej do wanny - taka kuracja pomoże na problemy skórne.

Projekt bez tytułu - 2021-06-26T173554.299
undefined

Źródło: vladimirbelobaba

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: krolowakuchni.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy