Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak długo należy smażyć jajka sadzone?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 26.06.2021 02:00

Jak długo należy smażyć jajka sadzone?

Jajka sadzone i kwestia smażenia
Canva / Peter Carruthers

Jajka sadzone są jedną z najpopularniejszych propozycji śniadaniowych. Perfekcyjny specjał powinien charakteryzować się ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Właśnie taki efekt osiągniemy, jeśli jajka będziemy smażyć odpowiednio długo. Przeważnie potrzebują około 4 minut.

Smakowite jajka sadzone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie zajadają specjał w tej odsłonie. Warto wiedzieć, w jaki sposób przygotować idealne jajka sadzone.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jak długo powinniśmy smażyć jajka sadzone?

Nie da się ukryć, że jajka sadzone zajmują szczególne miejsce w kulinariach. Z miłą chęcią sięgają po nie smakosze z całego świata. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ jajka w tej odsłonie potrafią smakować obłędnie.

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, na czym najlepiej smażyć jajka sadzone. Oczywiście rodzaj tłuszczu ma ogromne znaczenie. Warto jednak wiedzieć przez ile minut powinniśmy poddawać nasz specjał obróbce cieplnej.

Jajka sadzone smakują najlepiej wówczas, gdy białko jest ścięte, a żółtko nadal pozostaje płynne. Wystarczy, że specjał będziemy smażyć przez około 4 minuty. Rzecz jasna zależy to od mocy palnika oraz rodzaju wykorzystanego tłuszczu.

W trakcie tych 4 minut najlepiej, jeśli przez pierwsze 2 minuty będziemy smażyć jajka bez przykrycia. Natomiast przez pozostałą część czasu warto podgrzewać smakołyki pod pokrywką.

Jajka sadzone krok po kroku

Bez wątpienia jajka sadzone są jedna z najprostszych potraw. Nie zmienia to jednak faktu, że warto wykorzystywać sprawdzone metody. Dziś podzielimy się jedną z nich. Dzięki niej jajka sadzone za każdym razem wychodzą perfekcyjnie.

Na początku musimy umyć jajka w letniej wodzie z dodatkiem detergentu. Na patelni podgrzewamy tłuszcz. Kiedy będzie już gorący, na patelnię rozbijamy jajka. Warto zachować ostrożność, ponieważ nietrudno o uszkodzenie błony okalającej żółtko.

Jajka sadzone wyjdą idealnie
Jajka sadzone wyjdą idealnie

Pexels / Klaus Nielsen

Jajka nie mogą nadmiernie skwierczeć. W przeciwnym wypadku całe będą w nieestetyczne plamy. Gdy nasze danie zacznie skwierczeć, koniecznie zmniejszmy ogień. Jajka smażymy przez 2 minuty. Po tym czasie patelnie przykrywamy pokrywką.

Kontynuujemy smażenie przez kolejne 2 minuty. Jajka sadzone są już gotowe. Wykładamy je na talerz i serwujemy z ulubionymi dodatkami. Warto wiedzieć, o jaki błąd łatwo podczas przyrządzania jajek sadzonych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kulinarne Przeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Jajka