Smakosze.pl Dieta Niesamowite właściwości morwy białej
freemaan, Getty Images

Niesamowite właściwości morwy białej

29 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Morwa biała pochodzi z Chin, Indii oraz Japonii - to w tych regionach po raz pierwszy zaczęto z niej korzystać. Co ciekawe, w Chinach morwa najczęściej uprawiana jest jako pożywka dla jedwabnika morwowego, który wytwarza jedwab. W innych krajach roślina ta pełni funkcje ozdobne.

W ziołolecznictwie największy pożytek jest z liści oraz charakterystycznych owoców. Owoce przed spożyciem poddaje się procesowi suszenia, dzięki czemu mogą znacznie dłużej przetrwać bez psucia się. Jakie wartości odżywcze możemy z niej czerpać?

Wartości odżywcze morwy białej

Jej owoce wypełnione są węglowodanami, błonnikiem oraz odrobiną białka. To jednak nie dla nich człowiek spożywa morwę - w owocach znajdziemy również bardzo dużo witaminy C, witamin z grupy B, a także żelazo, miedź, cynk, mangan, potas oraz wapń.

Liście są z kolei doskonałym źródłem białka oraz błonnika. Błonnik reguluje pracę układu pokarmowego, a także pozwala zachować uczucie sytości na dłużej. Działa jak miotełka wymiatająca z jelit złogi pokarmowe, które negatywnie wpływają na kondycje całego organizmu.

Polifenole oraz flawonoidy są jednak tym, co najważniejsze w liściach. Obie substancje są antyoksydantami, które zapobiegają powstawaniu zmian nowotworowych, poprzez walkę z wolnymi rodnikami. Poprawiają także kondycję skóry, odmładzając ją.

Morwa biała przede wszystkim dla cukrzyków

Alkaloidy, które znajdują się w liściach, wykazują działanie przeciw diabetyczne, dlatego każdy cukrzyk powinien włączyć morwę do swojej diety. Dodatkowa obecność kwercetyny także znacznie poprawia stan zdrowia ludzi chorujących na cukrzycę.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy jakie warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone pestycydami. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których na wielkanocnym stole nie może zabraknąć rzeżuchy.

Kwercetyna blokuje bowiem działanie specjalnego enzymu, który syntezuje nadmiar glukozy w sorbitol. Gdy sorbitol jest obecny w znacznie za dużym stężeniu, może wywoływać problemy z funkcjonowaniem układu nerwowego, oczu oraz nerek.

Jak stosować morwę białą?

Opcji mamy kilka. Najpopularniejszą są herbatki ziołowe, zarówno w torebkach instant, jak i w luźnym suszu. Tak spreparowaną roślinę należy zalać gorącą, lecz nie wrzącą wodą, odstawić na 5 minut w celu zaparzenia i wypić. Nie każdy jednak przepada za taką drogą konsumpcji.

Dlatego dla takich ludzi dostępne są w aptekach suplementy diety w postaci kapsułek żelowych czy tabletek, które zawierają wyciąg z rośliny. Ich przyjmowanie jest banalnie proste - wystarczy łyknąć tabletkę i popić ją dużą ilością wody.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowie.gazeta.pl; beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy