Niesamowity patent siostry Anastazji na sernik kalifornijski
Sernik kalifornijski siostry Anastazji jest ciastem na tyle pysznym, a przy okazji łatwym w przygotowaniu, że każdy powinien go spróbować. Deser ten jest ciekawym połączeniem sernika oraz kruchego ciasta. Dzięki temu wszyscy miłośnicy słodkości znajdą w nim coś dla siebie - różnorodną konsystencję, pyszny smak oraz przepiękny wygląd.
Sernik kalifornijski z przepisu siostry Anastazji to prawdziwa symfonia smaków oraz tekstur. Gładka serowa masa, kruche i chrupiące ciasto oraz soczyste i delikatne owoce. Takie połączenie to świetny sposób na cukierniczy sukces.
Nazwa ciasta pochodzi od śliwek kalifornijskich, czyli suszonych owoców użytych w recepturze. Oczywiście można zamienić je na klasyczne rodzynki lub inne suszone owoce, lecz trzeba mieć na uwadzę, że efekt może nie być tak spektakularny.
Przepis na sernik kalifornijski siostry Anastazji
Składniki:
Ciasto:
-
310g mąki pszennej
-
150 g masła
-
70 g cukru
-
4 żółtka
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Sernik:
-
1 kg twarogu
-
210 g miękkiego masła
-
210 g cukru drobnego
-
8 jajek
-
1 paczka budyniu waniliowego
Kruszonka:
-
190g masła
-
200 g mąki pszennej
-
60 g mielonych migdałów
-
100 g cukru
Dodatkowo:
-
płatki migdałowe
-
szczypta cynamonu
-
400 g śliwek kalifornisjkich
Przygotowanie ciasta :
Na stolnicę wsyp mąkę, proszek do pieczenia, posiekane zimne masło i przesiekaj je nożem. Dodaj do nich żółtka utarte z cukrem oraz śmietanę i wyrób gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut. Wyłóż nim blachę z papierem do pieczenia, posyp odrobiną cynamonu, posiekanymi śliwkami i płatkami migdałowymi.
Przygotowanie masy serowej :
Miękkie masło utrzyj z cukrem, po czym dodawaj powoli po 1 żółtku. Wsyp proszek budyniowy oraz zmielony twaróg. Wymieszaj miskerem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą serową. Wylej całość na ciasto.
Przygotowanie kruszonki i pieczenie :
Zimne masło, mąkę, cukier i migdały umieść w misce i rozetrzyj w palcach do połączenia. Rozkrusz ją równomiernie nad ciastem . Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 50 minut. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego. Ten tekst wyjawia przepis na domową bagietkę z masłem czosnkowym.
Źródło: canva/manyakotic, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Wysoki jak góra biszkopt na sodzie bez grama proszku do pieczenia
-
Nieziemsko prosty sposób na placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem
Źródło: smakinatalerzu Zapraszamy na nasz Instagram