Smakosze.pl Przepisy Niesamowity patent siostry Anastazji na sernik kalifornijski
ARTUR BARBAROWSKI/East News; canva/manyakotic, Getty Images

Niesamowity patent siostry Anastazji na sernik kalifornijski

5 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Sernik kalifornijski siostry Anastazji jest ciastem na tyle pysznym, a przy okazji łatwym w przygotowaniu, że każdy powinien go spróbować. Deser ten jest ciekawym połączeniem sernika oraz kruchego ciasta. Dzięki temu wszyscy miłośnicy słodkości znajdą w nim coś dla siebie - różnorodną konsystencję, pyszny smak oraz przepiękny wygląd.

Sernik kalifornijski z przepisu siostry Anastazji to prawdziwa symfonia smaków oraz tekstur. Gładka serowa masa, kruche i chrupiące ciasto oraz soczyste i delikatne owoce. Takie połączenie to świetny sposób na cukierniczy sukces.

Nazwa ciasta pochodzi od śliwek kalifornijskich, czyli suszonych owoców użytych w recepturze. Oczywiście można zamienić je na klasyczne rodzynki lub inne suszone owoce, lecz trzeba mieć na uwadzę, że efekt może nie być tak spektakularny.

Przepis na sernik kalifornijski siostry Anastazji

Składniki:

Ciasto:

  • 310g mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 70 g cukru

  • 4 żółtka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Sernik:

  • 1 kg twarogu

  • 210 g miękkiego masła

  • 210 g cukru drobnego

  • 8 jajek

  • 1 paczka budyniu waniliowego

Kruszonka:

  • 190g masła

  • 200 g mąki pszennej

  • 60 g mielonych migdałów

  • 100 g cukru

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe

  • szczypta cynamonu

  • 400 g śliwek kalifornisjkich

Przygotowanie ciasta :

Na stolnicę wsyp mąkę, proszek do pieczenia, posiekane zimne masło i przesiekaj je nożem. Dodaj do nich żółtka utarte z cukrem oraz śmietanę i wyrób gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut. Wyłóż nim blachę z papierem do pieczenia, posyp odrobiną cynamonu, posiekanymi śliwkami i płatkami migdałowymi.

Przygotowanie masy serowej :

Miękkie masło utrzyj z cukrem, po czym dodawaj powoli po 1 żółtku. Wsyp proszek budyniowy oraz zmielony twaróg. Wymieszaj miskerem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą serową. Wylej całość na ciasto.

Przygotowanie kruszonki i pieczenie :

Zimne masło, mąkę, cukier i migdały umieść w misce i rozetrzyj w palcach do połączenia. Rozkrusz ją równomiernie nad ciastem . Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 50 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierogi z ciasta francuskiego. Ten tekst wyjawia przepis na domową bagietkę z masłem czosnkowym.

Sernik kalifornijski z kruszonką w wersji bez owoców

Źródło: canva/manyakotic, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smakinatalerzu Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy