Smakosze.pl Przepisy Niespotykane połączenie - jajecznica z kalafiorem. Pyszna kolacja lub śniadanie
canva/CobraCZ, Getty Images

Niespotykane połączenie - jajecznica z kalafiorem. Pyszna kolacja lub śniadanie

12 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jajecznica jest prostym daniem, które jednak potrafi zaskoczyć. Tak jak jajecznica z kalafiorem, którą można podać na kolację lub śniadanie. Choć połączenie jajek z tym chrupiącym warzywem jest niespotykane, wrażenia smakowe są naprawdę pozytywne. Przekonajcie się o tym sami.

Jajka można podać na wiele sposobów. Jednak najszybsza w przygotowaniu jest jajecznica. Z tego właśnie powodu dość często serwujemy ją na śniadanie, gdy chcemy szybko zjeść coś pożywnego.

Jajka lubimy łączyć z boczkiem, kiełbasą, szynką, cebulą i grzybami. Jednak bardzo smaczna jest też jajecznica z dodatkiem sera, mleka czy pomidorów. Dziś poznacie jeszcze ciekawszą wersję tej potrawy, a mianowicie jajecznicę z kalafiorem. Idealnie smakuje, gdy kalafior pozostaje lekko chrupiący.

Przepis na jajecznicę z kalafiorem

Składniki:

  • pół niedużego kalafiora

  • 1 cebula

  • masło lub olej do smażenia

  • 4 jajka

  • sól, pieprz

Przygotowanie jajecznicy

Kalafior oczyść, opłucz, podziel na małe różyczki. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj na niedużym ogniu, aż będą półmiękkie. Kalafior odcedź.

Cebulę obierz, pokrój w piórka lub sporą kostkę. Na patelni rozgrzej lekko tłuszcz, wsyp kalafior, wybij jajka, oprósz solą i pieprzem.

Smaż całość, co jakiś czas mieszając, aż jajka zetną się tak, jak lubisz. Przed podaniem jajecznicę możesz posypać posiekaną natką pietruszki lub bazylią. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na jajecznicę z boczniakami , a także na jajecznicę z kaszanką .

kalafior
kalafior

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy