Nietypowe kotlety schabowe w panierce z sezamem
Trudno o większy obiadowy klasyk w Polsce niż kotlety schabowe. Każdy z nas doskonale zna ten smak i fakturę. Dlatego tym przyjemniej nam przedstawić cudowne urozmaicenie klasycznego przepisu. Tym razem do panierki dodamy nieco sezamu. Efekt przechodzi wszelkie oczekiwania.
Tradycyjna panierka do kotletów schabowych ma mało charakterystyczny smak, a najbardziej uwielbiamy ją za jej fakturę.
Dlaczego warto dodać sezam?
Dlatego właśnie dodatek sezamu jest tak doskonałym pomysłem. Podsmażony sezam wytwarza piękny, apetyczny zapach, a do tego wspaniale smakuje.
Dzięki temu dodatkowi, panierka nabierze także lekko orzechowego posmaku, który wspaniale podbija smak soczystego mięsa.
Jeśli uwielbiasz eksperymentować z tradycyjnymi przepisami, z całą pewnością przypadnie ci do gustu ten przepis na mizerię w zupełnie nowym wydaniu.
Przepis na kotlety schabowe w panierce z dodatkiem sezamu
Potrzebujesz:
-
4 kotlety ze schabu
-
mąka pszenna
-
sól
-
sezam - 5 łyżek
-
bułka tarta - 5 łyżek
-
łyżeczka słodkiej papryki
-
ewentualnie: odrobina ostrej papryki
-
2 jajka
-
olej
Kotlety ze schabu rozbijamy na cienkie plastry i obtaczamy w mące. Do miseczki wbijamy jajka i mieszamy z odrobiną soli, a następnie wkładamy do niej kotlety.
W osobnej miseczce mieszamy bułkę tartą z sezamem i słodką papryką (oraz z ostrą, według preferencji).
Obtoczone w jajku kotlety panierujemy z mieszance przypraw z bułką i sezamem. Dokładnie dociskamy, aby panierka dobrze się przykleiła.
Na patelni rozgrzewamy solidną porcję oleju. Gdy olej będzie mocno rozgrzany, wrzucamy kotlety. Kotlety schabowe smażymy od kilka minut z każdej strony.
Gotowe kotlety doskonale smakują z młodymi ziemniakami oraz mizerią. Smacznego!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: wszystko-smaczne