Smakosze.pl
Mizeria w niecodziennym wydaniu

Canva / MarynaVoronova

Niezwykły przepis na mizerię po tajsku

15 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Mizeria jest jednym z najbardziej klasycznych dodatków obiadowych. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby ją zajadać właściwie nieustannie. Czasami warto postawić na nieco innowacji. Mizeria w tajskiej odsłonie z pewnością zachwyci domowników.

Smakowita mizeria niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Dziś sięgniemy po niecodzienny przepis na specjał z ogórków. Tajska mizeria zachwyca niepowtarzalnymi walorami smakowymi.

Obłędnie pyszna tajska mizeria

Bez wątpienia mizeria zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Ogórki z dodatkiem przypraw i śmietany są kulinarnym szlagierem. Jakiś czas temu prezentowaliśmy węgierską wersję mizerii.

Tym razem nasza mizeria będzie nawiązywała do tajskich smaków. Jej przygotowanie jest banalnie proste i nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w gotowaniu, dadzą sobie radę. Jakich składników potrzebujemy?

  • 3 ogórki szklarniowe

  • pół papryczki chili

  • ząbek czosnku

  • 10 g startego imbiru

  • 20 ml sosu rybnego

  • 30 ml mleczka kokosowego

  • 20 g cukru kokosowego

  • starta skórka z limonki

  • 30 ml soku z limonki

  • kolendra

  • bazylia

  • mięta

  • 40 g prażonych orzechów ziemnych

  • sól

Pieczone ziemniaki wyjdą idealnie

Jak uniknąć błędu podczas pieczenia ziemniaków?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na niecodzienną mizerię

Na początku starannie myjemy ogórki. Następnie kroimy je na bardzo cienki plastry. Nie musimy ich obierać. Pokrojone warzywa solimy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie powinny puścić soki. Odlewamy nadmiar wody.

Sok z cytryny łączymy z sosem rybnym i cukrem kokosowym. Całość mieszamy tak, aby uzyskać jednolitą masę. Cukier musi się w pełni rozpuścić. Mieszankę wzbogacamy o mleko kokosowe, imbir, wyciśnięty czosnek oraz posiekane chili.

Ogórki mieszamy z przygotowanym sosem. Wszystko doprawiamy ziołami. Na koniec mizerię zwieńczamy orzechami podgrzanymi na suchej patelni. Specjał z pewnością zadowoli najbliższych. Godna uwagi jest także mizeria w letniej odsłonie.

Mizeria po tajsku

Mizeria po tajsku

Canva / MarynaVoronova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: House of Asia

Zapraszamy na nasz Instagram 

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >