Smakosze.pl
Mizeria w niecodziennym wydaniu

Canva / MarynaVoronova

Niezwykły przepis na mizerię po tajsku

15 Lipca 2021

(Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Mizeria jest jednym z najbardziej klasycznych dodatków obiadowych. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby ją zajadać właściwie nieustannie. Czasami warto postawić na nieco innowacji. Mizeria w tajskiej odsłonie z pewnością zachwyci domowników.

Smakowita mizeria niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Dziś sięgniemy po niecodzienny przepis na specjał z ogórków. Tajska mizeria zachwyca niepowtarzalnymi walorami smakowymi.

Obłędnie pyszna tajska mizeria

Bez wątpienia mizeria zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Ogórki z dodatkiem przypraw i śmietany są kulinarnym szlagierem. Jakiś czas temu prezentowaliśmy węgierską wersję mizerii.

Tym razem nasza mizeria będzie nawiązywała do tajskich smaków. Jej przygotowanie jest banalnie proste i nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w gotowaniu, dadzą sobie radę. Jakich składników potrzebujemy?

  • 3 ogórki szklarniowe

  • pół papryczki chili

  • ząbek czosnku

  • 10 g startego imbiru

  • 20 ml sosu rybnego

  • 30 ml mleczka kokosowego

  • 20 g cukru kokosowego

  • starta skórka z limonki

  • 30 ml soku z limonki

  • kolendra

  • bazylia

  • mięta

  • 40 g prażonych orzechów ziemnych

  • sól

Pieczone ziemniaki wyjdą idealnie

Jak uniknąć błędu podczas pieczenia ziemniaków?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na niecodzienną mizerię

Na początku starannie myjemy ogórki. Następnie kroimy je na bardzo cienki plastry. Nie musimy ich obierać. Pokrojone warzywa solimy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie powinny puścić soki. Odlewamy nadmiar wody.

Sok z cytryny łączymy z sosem rybnym i cukrem kokosowym. Całość mieszamy tak, aby uzyskać jednolitą masę. Cukier musi się w pełni rozpuścić. Mieszankę wzbogacamy o mleko kokosowe, imbir, wyciśnięty czosnek oraz posiekane chili.

Ogórki mieszamy z przygotowanym sosem. Wszystko doprawiamy ziołami. Na koniec mizerię zwieńczamy orzechami podgrzanymi na suchej patelni. Specjał z pewnością zadowoli najbliższych. Godna uwagi jest także mizeria w letniej odsłonie.

Mizeria po tajsku

Mizeria po tajsku

Canva / MarynaVoronova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: House of Asia

Zapraszamy na nasz Instagram 

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Pasta jajeczna — śniadaniowy klasyk

Przepisy

Błyskawiczna pasta jajeczna z chrupiącą, soczystą papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealny na zimowy obiad kotlet schabowy po zbójnicku

Czytaj więcej >
bułeczki

Przepisy

Najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie

Czytaj więcej >
karkówka pieczona

Przepisy

Soczysta karkówka w marynacie z keczupu

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i sycąca zupa borowikowa z makaronem

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Idealnie elastyczne ciasto na pierogi bez dodatku jajka

Czytaj więcej >