Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykły przepis na mizerię po tajsku
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 15.07.2021 02:00

Niezwykły przepis na mizerię po tajsku

Mizeria w niecodziennym wydaniu
Canva / MarynaVoronova

Mizeria jest jednym z najbardziej klasycznych dodatków obiadowych. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby ją zajadać właściwie nieustannie. Czasami warto postawić na nieco innowacji. Mizeria w tajskiej odsłonie z pewnością zachwyci domowników.

Smakowita mizeria niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Dziś sięgniemy po niecodzienny przepis na specjał z ogórków. Tajska mizeria zachwyca niepowtarzalnymi walorami smakowymi.

Obłędnie pyszna tajska mizeria

Bez wątpienia mizeria zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Ogórki z dodatkiem przypraw i śmietany są kulinarnym szlagierem. Jakiś czas temu prezentowaliśmy węgierską wersję mizerii.

Tym razem nasza mizeria będzie nawiązywała do tajskich smaków. Jej przygotowanie jest banalnie proste i nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w gotowaniu, dadzą sobie radę. Jakich składników potrzebujemy?

  • 3 ogórki szklarniowe

  • pół papryczki chili

  • ząbek czosnku

  • 10 g startego imbiru

  • 20 ml sosu rybnego

  • 30 ml mleczka kokosowego

  • 20 g cukru kokosowego

  • starta skórka z limonki

  • 30 ml soku z limonki

  • kolendra

  • bazylia

  • mięta

  • 40 g prażonych orzechów ziemnych

  • sól

Przepis na niecodzienną mizerię

Na początku starannie myjemy ogórki. Następnie kroimy je na bardzo cienki plastry. Nie musimy ich obierać. Pokrojone warzywa solimy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie powinny puścić soki. Odlewamy nadmiar wody.

Sok z cytryny łączymy z sosem rybnym i cukrem kokosowym. Całość mieszamy tak, aby uzyskać jednolitą masę. Cukier musi się w pełni rozpuścić. Mieszankę wzbogacamy o mleko kokosowe, imbir, wyciśnięty czosnek oraz posiekane chili.

Ogórki mieszamy z przygotowanym sosem. Wszystko doprawiamy ziołami. Na koniec mizerię zwieńczamy orzechami podgrzanymi na suchej patelni. Specjał z pewnością zadowoli najbliższych. Godna uwagi jest także mizeria w letniej odsłonie.

Mizeria po tajsku
Mizeria po tajsku

Canva / MarynaVoronova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: House of Asia

Zapraszamy na nasz Instagram