Niezwykły przepis na mizerię po tajsku
Mizeria jest jednym z najbardziej klasycznych dodatków obiadowych. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby ją zajadać właściwie nieustannie. Czasami warto postawić na nieco innowacji. Mizeria w tajskiej odsłonie z pewnością zachwyci domowników.
Smakowita mizeria niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Dziś sięgniemy po niecodzienny przepis na specjał z ogórków. Tajska mizeria zachwyca niepowtarzalnymi walorami smakowymi.
Obłędnie pyszna tajska mizeria
Bez wątpienia mizeria zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Ogórki z dodatkiem przypraw i śmietany są kulinarnym szlagierem. Jakiś czas temu prezentowaliśmy węgierską wersję mizerii.
Tym razem nasza mizeria będzie nawiązywała do tajskich smaków. Jej przygotowanie jest banalnie proste i nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w gotowaniu, dadzą sobie radę. Jakich składników potrzebujemy?
3 ogórki szklarniowe
pół papryczki chili
ząbek czosnku
10 g startego imbiru
20 ml sosu rybnego
30 ml mleczka kokosowego
20 g cukru kokosowego
starta skórka z limonki
30 ml soku z limonki
kolendra
bazylia
mięta
40 g prażonych orzechów ziemnych
sól
Przepis na niecodzienną mizerię
Na początku starannie myjemy ogórki. Następnie kroimy je na bardzo cienki plastry. Nie musimy ich obierać. Pokrojone warzywa solimy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie powinny puścić soki. Odlewamy nadmiar wody.
Sok z cytryny łączymy z sosem rybnym i cukrem kokosowym. Całość mieszamy tak, aby uzyskać jednolitą masę. Cukier musi się w pełni rozpuścić. Mieszankę wzbogacamy o mleko kokosowe, imbir, wyciśnięty czosnek oraz posiekane chili.
Ogórki mieszamy z przygotowanym sosem. Wszystko doprawiamy ziołami. Na koniec mizerię zwieńczamy orzechami podgrzanymi na suchej patelni. Specjał z pewnością zadowoli najbliższych. Godna uwagi jest także mizeria w letniej odsłonie.
Canva / MarynaVoronova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: House of Asia