Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-16T164820.502

canva/Yana Gayvoronskaya

Czy kiwi powinno się jeść ze skórką, czy bez?

23 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Kiwi nie bez przyczyny okrzyknięto jednym z najzdrowszych owoców na świecie. Egzotyczny smakołyk słynie ze swoich cennych dla zdrowia właściwości. Czy powinno się je jadać ze skórką, czy bez? Jeden sposób jest o wiele lepszy.

Kiwi to egzotyczne owoce, które cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Początkowo były znane pod nazwą "chińskie gęsie jagody". Swoją obecną nazwę zawdzięczają Nowozelandczykom, którzy okrzyknęli je "kiwi" na cześć występującego w Nowej Zelandii ptaka.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Czy kiwi należy jeść ze skórką, czy bez?

Zdaniem ekspertów kiwi wręcz powinno jeść się właśnie ze skórką! To właśnie tam znajduje się najwięcej antyoksydantów oraz cennej dla naszej odporności witaminy C i błonnika, który odpowiada za prawidłowe trawienie i przemianę materii.

Pamiętaj, że jedząc kiwi ze skórką najpierw najlepiej za pomocą szczoteczki lub chropowatej części gąbki do mycia naczyń.

Dobrze jest również wybrać w sklepie takie owoce kiwi, które są miękkie i gładkie. Jeżeli jednak jedzenie kiwi ze skórką Was nie przekonuje - polecamy je zblendować w formie pysznego i zdrowego koktajlu. Poniżej podajemy przepis.

Marynowane ogórki w keczupie

Prosty sposób na marynowane ogórki w keczupie

CZYTAJ DALEJ

Wyjątkowy przepis na koktajl z kiwi

Składniki:

  • 220 g kiwi

  • 120 g banana

  • 90 g gruszki

Pokrój owoce na mniejsze części i ze sobą miksuj. Możesz dodać do nich według uznania wodę mineralną lub sok z cytryny.

Więcej na temat zalet kiwi przeczytasz tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy gotujmy/ kobieta wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Tajemnicze grzyby mun. Poznaj ich właściwości, sprawdź do czego warto je dodawać

Czytaj więcej >
Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę

Porady

Dlaczego ciasto trzeba mieszać w jedną stronę? Wcale nie żartujemy, zasada ma istotne znaczenie

Czytaj więcej >

Porady

Jak upiec schab, by był soczysty? 1 czynność ma niebagatelne znaczenie. Zawsze o niej pamiętaj

Czytaj więcej >

Porady

Czy płukać kapustę kiszoną przed dodaniem do potrawy? Jest lepsza metoda by złagodzić jej smak

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Porady

3 zasady przygotowania klusek śląskich. Dzięki nim, wyjdą wręcz idealne

Czytaj więcej >
kurkuma do rosołu

Porady

Dlaczego warto dodać kurkumę do rosołu? Powód zachwyca

Czytaj więcej >