Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-16T164820.502

canva/Yana Gayvoronskaya

Czy kiwi powinno się jeść ze skórką, czy bez?

16 Lipca 2021

(Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2021)

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kiwi nie bez przyczyny okrzyknięto jednym z najzdrowszych owoców na świecie. Egzotyczny smakołyk słynie ze swoich cennych dla zdrowia właściwości. Czy powinno się je jadać ze skórką, czy bez? Jeden sposób jest o wiele lepszy.

Kiwi to egzotyczne owoce, które cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Początkowo były znane pod nazwą "chińskie gęsie jagody". Swoją obecną nazwę zawdzięczają Nowozelandczykom, którzy okrzyknęli je "kiwi" na cześć występującego w Nowej Zelandii ptaka.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Czy kiwi należy jeść ze skórką, czy bez?

Zdaniem ekspertów kiwi wręcz powinno jeść się właśnie ze skórką! To właśnie tam znajduje się najwięcej antyoksydantów oraz cennej dla naszej odporności witaminy C i błonnika, który odpowiada za prawidłowe trawienie i przemianę materii.

Pamiętaj, że jedząc kiwi ze skórką najpierw najlepiej za pomocą szczoteczki lub chropowatej części gąbki do mycia naczyń.

Dobrze jest również wybrać w sklepie takie owoce kiwi, które są miękkie i gładkie. Jeżeli jednak jedzenie kiwi ze skórką Was nie przekonuje - polecamy je zblendować w formie pysznego i zdrowego koktajlu. Poniżej podajemy przepis.

Marynowane ogórki w keczupie

Prosty sposób na marynowane ogórki w keczupie

CZYTAJ DALEJ

Wyjątkowy przepis na koktajl z kiwi

Składniki:

  • 220 g kiwi

  • 120 g banana

  • 90 g gruszki

Pokrój owoce na mniejsze części i ze sobą miksuj. Możesz dodać do nich według uznania wodę mineralną lub sok z cytryny.

Więcej na temat zalet kiwi przeczytasz tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy gotujmy/ kobieta wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kalarepa

Porady

Dlaczego warto jeść kalarepę i jak ją przygotować?

Czytaj więcej >
Świeże owoce potrafią przyciągać muszki owocówki

Porady

Jak raz na zawsze pozbyć się muszek z kuchni bez wysiłku?

Czytaj więcej >
Domowy pasztet — sprawdzone patenty

Porady

Co zrobić, żeby domowy pasztet był zarazem kremowy i puszysty?

Czytaj więcej >
śledzie z cebulą

Porady

Co zrobić, gdy śledzie mają gorzki posmak?

Czytaj więcej >
brukselka

Porady

Jak przygotować brukselkę, aby zachwycała nas swoim smakiem?

Czytaj więcej >
Ugotowany biały ryż w garnku

Porady

Jak prawidłowo gotować ryż?

Czytaj więcej >